Policijski video nadzor o trošku užičkog budžeta 1Užice/Foto:N.Kovačević

Učesnici u saobraćaju će, od 1. februara, na nekoliko lokacija u Užicu, biti pod policijskim video nadzorom koji će beležiti njihove prekršaje, a oprema i njeno postavljanje su plaćeni novcem iz gradskog budžeta.

Grad Užice je saopštio da će od ponedeljka, 1.februara, zvanično početi da rade instalirane kamere, radar na Zlatiborskom putu, odnosno na deonici od Užica prema Beloj Zemlji, ka Zlatiboru, i monitoring centar u Policisjkoj upravi Užice. Kamere kod „Prve osnovne škole kralja Petra Drugog“, navodi se, „detektovaće prekršaj prolaska kroz crveno svetlo“.

„Nabavka opreme za kontrolu bezbednosti saobraćaja, video nadzor i detekciju prekršaja, koju je sproveo Grad Užice, podrazumevala je nabavku 25 kamera, jednog radara i neophodne prateće opreme za monitoring centar,  koji se nalazi u Policijskoj upravi Užice“, navedeno je na sajtu Grada.

Ističe se da je Grad vlasnik te opreme, a da je njen korisnik MUP Srbije – Policijska uprava Užice.

„Nakon završenih svih procedura i usaglašavanja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvo je dalo saglasnost, što je omogućilo da se radovi nastave. Izvođač radova je, u potpunosti, izvršio opremanje, kako pristupnih mesta za kamere i radar, tako i monitoring centra, čime su se stvorili uslovi da oprema može da se koristi“.

Uz ocenu da „skoro svi veći gradovi u Srbiji koriste kamere u svrhu bezbednosti saobraćaja ili su u završnoj fazi“, navodi se da to „podrazumeva, prvenstveno, bezbednost pešaka na pešačkim prelazima i dece u okolini škola, kao i vozača svih vrsta vozila“.

„Sistem veći deo svojih operacija obavlja automatski, bez prisustva policijskog službenika u monitoring centru. Neke od funkcija su: automatsko prepoznavanje prekršaja, prepoznavanje registarskih tablica, prolazak kroz crveno svetlo, pa apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju sve zakonske mere, kako bi povećali nivo bezbednosti“, navodi se na sajtu Grada.

U aprilu 2019. godine, predstavnici tadašnje gradske vlasti su za Danas najavili  postavljanje tig video nadzora, rekli da će koštati 26,5 miliona dinara iz gradskog budžeta i da je taj posao poveren beogradskoj firmi Macchina Security.  Tvrdili su da će se poštovati zakonske odredbe o pravu građana na zaštitu ličnih podataka i da će pristup snimcima imati samo ovlašćeni službenici policije.

Pozicija radara

„Radar, koji kontroliše brzinu kretanja, postavljen je na izlazu iz Užica, na magistralnom putu Užice-Bela Zemlja (Zlatiborski put), gde je maksimalna dozvoljena brzina kretanja 50 km/h. Radar kontroliše brzinu u oba pravca, i iz Užica i prema Užicu“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari