Poljoprivrednici: Ispunjenje zahteva posle razgovora sa premijerkom ostalo na obećanjima 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić rekao je danas da je posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić o ispunjenju njihovih zahteva sve ostalo na obećanjima.

„Ništa nije potpisano, sve je ostalo na obećanjima. Akciza na dizel ostaje 50 dinara po litru ako se kupi na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po 179 dinara po litru, a odbaćen je zahtev da se za gorivo kupljeno po punoj ceni na drugim pumpama vrati akciza u punom iznosu, a trenutno je 64,70 dinara“, rekao je Ćurčić za Betu.

U Kisaču kod Novog Sada juče su premijerka Ana Brnabić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i njihov tim nastavili pregovore sa poljoprivrednicima koji su trajali pet sati, a započeti su pre nedelju dana.

Poljoprivrednici su devet dana blokirali saobraćajnice, a blokade su prekinute 21. novembra, na zahtev premijerke, kao uslov za početak pregovora zbog nezadovoljstva poljoprivrednih proizvođača realizacijom sporazuma iz maja.

Tim sporazumom je zatraženo da se naredne godine ukine akciza na dizel u punom iznosu, uredi robna berza, uvedu robni zapisi i fjučersi, povećaju subvencije po hektaru sa sadašnjih 18.000 dinara na 35.000 dinara, obezbedi kredit po kamatnoj stopi od oko jedan odsto za refinansiranje starih kredita, otpiše naknada za odvodnjavanje i reši problem dugova na ime doprinosa za socijalno i penziono osiguranje, kao i da se povećaju subvencije za odgoj domaćih junica, umesto da se uvoze.

Ćurčić je rekao da je, na pregovorima, kada je odbijen zahtev za povraćaj akcize u punom iznosu, zatražio da im NIS dovozi dizel kući jer su mnogima daleko pumpe drugih vlasnika.

„Predložio sam da taj prevoz ‘vide’ sa NIS-om“, rekao je Ćurčić.

Dodao je da je dogovoreno da radna grupa za dva dana počne da priprema uslove za uvođenje robnih zapisa i fjučersa za terminsku prodaju žitarica, što će, kako je rekao, potrajati.

On je naveo da su Brnabić i Tanasković rekle da će naknade za odvodnjavanje biti ukinute u 2024. godini za parcele koje su prijavljenje u e-agraru, a da Vlada ne može da se meša u poslovnu politiku banaka da bi izdejstvovala zajmove za refinansiranje starih kredita, ali da će razgovarati sa bankama.

Ćurčić je rekao da je odbijen i zahtev da se dodatni iznos subvencija od 17.000 dinara iskoristi za kupovinu mineralnog đubriva, pa je ostalo da će ih dobiti samo oni poljoprivrednici koji kupe deklarisano seme, što znači da tih subvencija u ovoj godini neće biti, pošto su mnogi sejali seme sa „tavana“.

I zahtev za otpis kamata na dugove zbog neplaćenih doprinosa za socijano i penziono osiguranje je, prema njegovim rečima, gotovo odbijen jer se tome mogu nadati samo oni poljoprivrednici koji uspeju da se dogovore sa PIO fondom pod uslovom da se dug reprogramira i plati u 60 rata.

„To nam ne znači mnogo jer da smo imali novac da platimo ne bi zapali u dug“, rekao je Ćurčić.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da su blokade saobraćajnica traktorima obustavljenje kao znak dobre volje za prihvatanje pregovora i da „pokažu da nisu divljaci“.

„Ne mogu da kažem da smo iz pregovora izašli kao pobednici, neki su zadovoljni, neki nisu. U maju smo sporazumom dogovorili da tražimo dizel bez akcize na svim pumpama i sada ponovo o tome pregovaramo“, rekao je Matković.

Dodao je da je Tanasković rekla i da subvencije na 100 hektara može da dobije samo jedno od dva domaćinstva na istoj adresi.

„Zašto se uskraćuje da otac ili sin koji su podelili imovinu, a žive na istoj adresi ne dobije subvencije“, upitao je Matković.

Poljoprivrednici: Ispunjenje zahteva posle razgovora sa premijerkom ostalo na obećanjima 2
Foto: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Poljo Jančo iz Udruženja poljoprivrednika Aradac rekao je da ništa nije potpisano, sve je završeno, samo na dogovoru.

„Obećali su nam da poljoprivrednici mogu do Nove godine da kupe dizel u kante umesto 120 litara dnevno, 400 litara“, rekao je Jančo.

Poljoprivrednici ističu da je na pregovorima rečeno da se blokade puteva traktorima neće nastavljati i da je Brnabić rekla da mora da razgovara i sa drugim udruženjima, pa će konačna verzija ponude države biti saopštena između 11. i 16. novembra.

Proteste su od 13. novembra devet dana predvodila četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac i smao su njihovi predstavnici učestvovali u pregovorima.

Njima su se u blokadama puteva za vreme protesta pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“ i oni, počto nisu prisustvovali pregovorima, čekaju izveštaj sa pregovora ta četiri udruženja nakon čega će, kažu, doneti odluku šta dalje.

Brnabić je, nakon pregovora, izjavila da je sa poljoprivrednicima postignut visok stepen saglasnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari