Poljoprivrednici pregovaraju s Anom Brnabić u podne u Kisaču: Šta je sve na listi zahteva? 1Foto: A. Latas

Poljoprivrednici koji su zbog nezadovoljstva kako je Vlada ispunila sporazum iz maja ove godine, devet dana blokirali saobraćajnice, nastaviće danas u podne pregovore sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a glavni zahtev je da dobiju dizel bez akcize, dodatne subvencije od 17.000 po hektaru i da se uredi robna berza.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović rekao je za Betu da će prihvatiti predlog Vlade o povraćaju akcize iako je njihov zahtev bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

Filipović je rekao da će poljoprivrednici tražiti da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, već na drugim pumpama po regularnim cenama, povraćaj akcize bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Vlada je ponudila povraćaj akcize od 50 dinara po litru.

Za rok povraćaja tog poreza poljoprivrednici će zatražiti dodatne garancije jer ne veruju da će, kako je predložila Brnabić na prvom sastanku 22. novembra, taj novac biti vraćen za dve nedelje.

Drugi zahtev poljoprivrednih proizvođača je da se tražene dodatne subvencije od 17.000 dinara isplate preko računa, ne samo za kupljeno seme, već i za mineralno đubrivo.

Poljoprivrednici će, kako su najavili, tražiti i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit.

Na listi zahteva je još i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje.

Pregovori počinju u 12 sati u Kisaču, a u timu Brnabić su i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i još šest članova.

Proteste koji su počeli 13. novembra, predvodila četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

Poljoprivrednici su 21. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i izričitog zahteva premijerke Brnabić kao uslov za pregovore.

Da podsetimo, na predlog Vlade Srbije većina predstavnika poljoprivrednika je odlučila da novinari N1, Nove S i 021 iz Novog Sada ne prisustvuju današnjim pregovorima vlasti i paora koji protestuju od 12. novembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari