Poljoprivrednici: Prijavljivanje parcela za subvencije sporo, rok kratak 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poljoprivrednici iz pojedinih udruženja iz Srbije izjavili su danas da je prijavljivanje parcela za subvencije po hektaru usporeno iz više razloga i da neće uspeti da ih do kraja meseca unesu u sistem e-agrar, jer je rok kratak i ističe krajem februara.

„Prijavljivanje parcela za subvencije po hektaru je usporeno, jer je većina poljoprivrednika starija od 50 godina, teško se snalazi na kompjuteru, još teže na pametnom telefonu, a pred kancelarijama poljoprivrednih službi je gužva“, rekao je agenciji Beta predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković.

Dodao je da ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković nije pristala da se za uvođenje digitalizacije u poljoprivredu uspostavi prelazni rok kako bi se otklonile sve nejasnoće, a poljoprivrednici obučili.

„Ministarka kaže da ništa nije problem, da nam treba pet minuta da kliknemo. Imam utisak da jedva čeka da pogrešimo da nas kazne pasivnim statusom i isključe iz prava za subvencije. Sve ide s brda s dola, pipamo po mraku da nađemo rešenje, svako tumači na svoj način jer nismo završili programerske škole nego smo poljoprivrednici koji znaju svoj posao“, rekao je Matković.

Naveo je da je sada jasno da poljoprivrednik može da za subvencije prijavi samo obradivo zemljište, izuzimajući delove koji su zauzeti objektima, šumom, kanalima, ali se dugo čeka na ugovore sa vlasnicima zemlje od kojih su uzeli zemljište u zakup.

Posle razjašnjenja moguće je, kako je rekao, prijaviti i parcele koje su zakupljene, ali zakupci nemaju ugovor sa vlasnicima, pa im ostaje da dokazuju razloge za nepostojanje tog dokumenta.

Prema njegovim rečima, ima problema i kod prijavljivanja parcela novoregistrovanih gazdinastava.

Matković je rekao da sigurno neće uspeti svi da prijave parcele u predviđenom roku koji teče od 1. februara do kraja meseca i da će „biti velikog nezadovoljstva“.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić istakao je da svi poljoprivrednici sigurno neće stići da registruju sve parcele za subvencije i da očekuju dodatni rok.

„Poljoprivredni proizvođači koriste usluge i savetodavne službe koje ne sede u selima već u gradovima, a pojavile su se i agencije koje obavljaju te usluge, ali će sigurno biti potreban dodatni rok za registraciju“, rekao je Jakšić.

Po njegovim rečima, „kada se ubace podaci za pojedine parcele sofvter ih satima obrađuje“.

I prijavljivanje dizela radi povraćaja akcize, prema rečima Jakšića, nije jednostavno jer se mora svaka njiva prijavljivati posebno kako bi predviđena količina goriva bila u saglasnosti sa površinom parcele i iznosom na računu.

Ako se, kako je rekao, na računu nalazi i litar više goriva nego što je predviđeno registracija neće proći, a ako je manje može proći i za toliko će biti manji povraćaj akcize.

Jakšić je rekao da su predlagali da se prijavi maksimalna količina dizela na koju poljoprivrednik ima pravo umesto za svaku njivu pojedinačno, ali da resorno ministarstvo nije prihvatilo, što je poljoprivrednicima otežalo vođenje administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari