Poljoprivrednici Vojvodine čekaju poziv Brnabić za potpisivanje sporazuma o subvencijama 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poljoprivrednici Vojvodine, koji su u novembru blokirali puteve, očekuju u naredna dva dana poziv premijerke Ane Brnabić da potpišu sporazum o ispunjenju zahteva o povećanju subvencija u 2024. godini koje su ispostavili nakon blokade puteva u novembru, rekao je danas predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović.

On je za Betu rekao da je na poslednjem sastanku sa premijerkom, 26. novembra u Kisaču, dogovoreno da između 11. i 16 decembra budu pozvani na potpisivanje sporazuma, nakon što nadležni u Vladi predoče zahteve nekoliko udruženja koja su učestvovala u blokadama i ostalim udruženjima koja se nisu uključivala u protest.

Pojedina udruženja stočara ne samo da nisu podržala proteste, već su bila izričito protiv toga da se udovolji zahtevima ratara, koji su bili najbrojniji u protestu, jer su smatrala da će na taj način biti potrošen novac iz budžeta na koji i oni polažu pravo.

Filipović je rekao da su prihvatili predlog Brnabić da se zahtevi predoče i drugim udruženjima poljoprivrednika, mada ne vidi zašto bi bili protiv jer će biti ispunjeni i njima, iako nisu protestovali.

„Očekujem da na predstojećem sastanku sa Brnabić bude ispunjen zahtev da subvencija po hektaru od 18.000 dinara za narednu godinu bude isplaćena do 31. marta, a da povraćaj za dizel od 50 dinara na svim pumpama bude 50 dinara u roku od 14 dana“, rekao je Filipović.

Dodao je da je dogovoreno i da dodatna subvencija od 17.000 dinara bude isplaćena za sertifikovano seme i da se na robnu berzu uvedu robni zapisi i fjučersi (terminski ugovori).

On je rekao da su u pregovaračkom timu za uređenje robne berze i predstavnici poljoprivrednika i da „razgovori idu u dobrom smeru“.

Dogovoreno je i da subvencije po hektaru ubuduće pripadaju poljoprivredniku koji obrađuje zemlju, a ne vlasniku koji je iznajmljuje.

Filipović je rekao da su počela da stižu rešenja i da je taksa za odvodnjavanje ukinuta za zemljište registrovanog domaćinstva u sistemu e-agrar.

Pregovori, prema njegovim rečima, nisu privedeni kraju povodom zahteva da država omogući povoljne kredite za refinansiranje postojećih koje zbog nekoliko loših poljoprivrednih godina poljoprivrednici ne mogu da plaćaju.

Do kraja, kako je rekao, nije preciziran ni razgovor o plaćanju dugova na ime doprinosa za penzijsko osiguranje.

Na sastanku u Kisaču država je ponudila da otpiše kamate poljoprivrednicima koji su spremni da ostatak duga plate u 60 rata.

Filipović je rekao da o tom zahtevu predstoje razgovori, a da je njihov predlog da se ubuduće doprinos plaća prema ekonomskoj snazi domaćinstva, umesto da svi plaćaju isti iznos.

On je rekao da sam duguje 700.000 dinara za poslednjih pet godina od čega je 300.000 kamata.

Država je, kako je rekao, posle protesta obustavila i inspekcijsku kontrolu zbog njiva koje su prijavljene za subvencije, a na kojima su po obodima šumarci.

Predsednik države Aleksandar Vučić je pre nekoliko meseci zapretio da su poljoprivrednici lažno prijavljivali šume za subvencije zbog čega su bile najavljene kazne isključenja iz registra poljoprivrednih domaćinstava.

Filipović je rekao da je jednom poljoprivredniku u Vojvodini bila najavljena kazna zbog toga što su, na njivi gde je bio ječam, nakon žeteve bile naslagane rol bale sa slamom koje su na snimku izgledale kao štala.

Proteste poljoprivrednika, koji su počeli 13. novembra, a obustavljeni su 21. novembra kao uslov za početak pregovora, predvodila četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari