Poljoprivrednici Banata traže sastanak sa predsednikom i premijerkom o zabrani izvoza 1Foto: Pixabay/Gavilla

Savez udruženja poljoprivrednika Banata uputio je danas pismo predsedniku države i premijerki u kojem traži hitan sastanak, najkasnije do 18. marta a povod je zabrana izvoza pšenice i kukuruza, kojoj se poljoprivrednici protive.

Prema rečima zrenjaninskog poljoprivrednika Slavka Vukova, zahtev je poslat na dve adrese jer je na prošlom sastanku, kome su prisustvovali premijerka, ministar finansija i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović na pitanje ratara da li će doći do zabrane izvoza ratarskih proizvoda, odgovorio kategorično ne.

„Zbog neisunjenja datog obećanja i dodatnog otežavanja položaja poljoprivrednika ovom uredbom, prinuđeni smo da tražimo ispunjenje stopiranih zahteva od ove Vlade“, objašnjava Slavko Vukov iz Saveza udurženja poljoprivrednika Banata.

U pisanom zahtevu poljoprivrednika navodi se da je Urednom Vlade RS o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja naneta velika šteta poljoprivrednicima a naročito ratarima.

„Poništen je princip da o cenama naših proizvoda odlučuje tržište. Srbija proizvodi pomenute proizvode u velikoj meri iznad sopstvenih potreba, te je naša poljoprivreda u ovom pogledu izvozno orijentisana. Ako nema izvozatada se na domećem tržištu pojavljuju viškovi ovih proizvoda, a cena istih pada“, navodi se u pismu predsedniku i premijerki Srbije.

Poljoprivrednici kažu da će novom Uredbom biti oštećeni finansijski i sprečeni da opstanu u daljoj proizvodnji.

„Sprečeni i onemogućeni će biti zato što plaćaju đubrivo i gorivo po svetskim cenama koje prate svetske trendove. Umanjenje cene euro dizela i stopiranje na ceni od 179 dinara ne zadovoljava gubitak na ceni kukuruza i pšenice koja je manja za 20 dinara po kilogramu u odnosu na cene na berzi u Budimpešti. Svesni smo potrebe da se za domaće tržište sačuvaju neophodne količine ovih proizvoda koje ste mogli rešiti povećanjem i kupovinom za robne rezerve Republike Srbije. Ne mirimo se sa tim da ceh za te potrebe platimo samo mi poljoprivrednici“, navodi se u zahtevu poljoprivrednika.

Poljoprivrednici podsećaju predsednika i premijerku da je podrška države poljoprivrednoj proizvodnji nedovoljna i suviše mala i najmanja gledajući zemlje regiona, i da bi ispunjenje zahteva poljoprivrednika omogućilo stočarima da prevaziđu rast cene ratarskh proizvoda i povećalo cenu mesa i mleka koje su direktno ugrožene nekontrolisanim uvozom“.

Kako su naveli, radi dobrobiti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača i očuvanja sela, Vlada Srbije treba da ispoštuje sledeće zahteve – ukine uredbu o zabrani izvoza pšenice, kukuruza, brašna i suncokretovog ulja; ukine akcize za euro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva; isplati subvencije po 200 evra po hektaru, i omogući redovnu i brzu isplatu subvencija, isplatu svih zaostalih neisplaćenih subvencija i isplatu budućih subvencija u roku od 45 do 60 dana od dana podnošenja zahteva; reguliše uvoz smrznutog mesa iz inostranstva, reguliše nekontrolisanog uvoza mleka u prahu i omogući poljoprivrednicima točenje goriva van rezervoara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari