Poljski Senat zbog Rusije blokirao prodaju benzinskih pumpi mađarskom MOL-u 1Foto: EPA-EFE/ MASSIMO PERCOSSI

Poljski Senat je odobrio zakon kojim se mađarska naftna kompanija MOL onemogućava da kupi 417 benzinskih pumpi kompanije Lotos u Poljskoj, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Predsednik Senata Tomaš Grodski rekao je pre sednice da prvobitni plan nije bio da se benzinske pumpe Lotos prodaju MOL-u, kompaniji koju, kako je ocenio, kontroliše ruski novac, posebno ne u vreme rata između Rusije i Ukrajine.

Dve kompanije potpisale su sporazum o kupovini pumpi u januaru, ali je gornji dom poljskog parlamenta stavio veto. MOL je 12. januara objavio da je potpisao ugovor vredan 610 miliona dolara za kupovinu Lotosove mreže benzinskih pumpi u Poljskoj.

Da je sporazum sproveden, MOL bi postao treći po snazi distributer goriva u Poljskoj. Tada je navedeno i da je sporazumu prethodilo to što je Evropska komisija kao uslov za planirano spajanje dve vodeće poljske naftne kompanije, Lotos i PKN Orlen, postavila kao uslov da Lotos proda najmanje 80 odsto svojih benzinskih pumpi kako bi se izbeglo stvaranje monopola.

Osim toga, Lotos je morao prodati svojih 30 odsto deonica u rafineriji nafte u Gdanjsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari