Udruženje građana „Solidarnost“ iz Subotice, koje okuplja oko 2.000 nekadašnjih i sadašnjih radnika fabrike elektromotora ATB Sever, kao i članove njihovih porodica, uputilo je otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kojem traže pomoć za poništenje privatizacije ovog preduzeća.


Kako se navodi u pismu, udruženje traži pomoć „da se spasi i postavi na zdrave osnove nekadašnji gigant elektrometalne industrije Srbije Sever iz Subotice, koji se u kontinuitetu od početka privatizacije uništava“.

U pismu se podseća da su predstavnici udruženja u protekle tri godine pisali mnogim institucijama i ličnostima, ali da oni „nisu učinili ništa da se spreči pljačka radom stvorene imovine i imidža tržišno kredibilne izvozne firme“.

U Udruženju navode da su im se „dopale reči i upozorenja na početku govora, nakon polaganja predsedničke zakletve“ predsednika Nikolića i smatraju da „nema prosperiteta Srbije ako se ne raskrinkaju pljačkaške privatizacije“. Oni već godinama ukazuju na nepoštovanje kupoprodajnog ugovora i pozivaju nadležne da ponište privatizaciju, ali, kažu, u Agenciji za privatizaciju tvrde da je kupoprodajni ugovor o privatizaciji Severa u potpunosti ispunjen, te da su svi proizvodni programi još uvek aktuelni i zaposleno je nekoliko stotina radnika. Udruženje Solidarnost u pismu Nikoliću iznosi niz optužbi na račun nekadašnjih i sadašnjih visokih funkcionera Vlade Srbije i Vojvodine i izražava nada da će novi predsednik Srbije imati sluha za njihove zahteve.

Podsetimo, Sever Holding, sa oko 2.400 radnika, prodat je za 4,1 milion evra u decembru 2004. godine A-tek-u, koji posluje u okviru grupacije ATB poznatog austrijskog biznismena Mirka Kovača. Do danas, usledilo je 16 talasa otpuštanja, a sada u Severu radi manje od 500 ljudi. Nakon što je većinski vlasnik ovog nekadašnjeg subotičkog giganta, A-tek industries, otišao u stečaj, i to treći najveći u istoriji Austrije, cela ATB grupacija prodata je kineskom Volongu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari