"Ponovo idemo na ulice": Meštani ogorčeni nakon saopštenja Rio Tinta 1Sagovornici Danasa ispred predstavništva Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama Foto: Danas

Posle saopštenja kompanije Rio Tinto da nisu odustali od projekta Jadar i da se nadaju nastavku pregovora sa Vladom Srbije, žitelji ovog kraja poručuju da je za njih to završena priča.

Đorđe Kapetanović čije se imanje nalazi na međi sela Korenita i Gornje Nedeljice, na dva kilometra od planiranog budućeg rudnka Rio Tinta, kaže za Danas da je reč o velikoj laži od strane države.

„Ljut sam i nećemo to dozvoliti, ponovo ćemo izaći na ulice. Ovo je sramota za državu, da običan građanin nema na koga da se osloni“, kaže Kapetanović i ističe da zbog bušotina koje stalno cure, u ovom kraju primećuju manje divljači nego ranije.

"Ponovo idemo na ulice": Meštani ogorčeni nakon saopštenja Rio Tinta 2
Đorđe Kapetanović iz sela Korenita

„Bavim se poljoprivredom i obrađujem oko 3,5 hektara zemlje. Ovih dana primetili smo više slučajeva uginuća divljih životinja, a nadležni o tome ćute. Imali smo pre dva dana uginulu srnu. Odneta je na analizu u Šabac i čekamo rezultate. Već smo registrovali nekoliko slučaja uginuća divljači“, kaže naš sagovornik.

Živko Petković iz Gornjih Nedeljica ističe da nije iznenađen objavom Rio Tinta i kaže da su znali da je reč o velikoj kompaniji koja neće lako odustati.

„Hoće ponovo da pregovaraju sa Vladom, umesto sa narodom. Mi nećemo rudnik i gotovo, pitaju Vladu i Vučića i sve druge, samo nikako narod da pitaju“, kaže Petković.

„Vučić je rekao da mu je žao što je Ana Brnabić otkazala projekat pod pritiskom naroda, što verovatno znači da će on nastaviti da gura tu priču“, zaključuje on.

"Ponovo idemo na ulice": Meštani ogorčeni nakon saopštenja Rio Tinta 3
Živko Petković iz Gornjih Nedeljica

Aleksandar Karajčić iz Gornjih Nedeljica kaže za Danas da je ogorčen što se priča sa Rio Tintom nastavlja, posle obećanja premijerke i predsednka da je sve završeno.

„Kompanija ima sa nekim veliki dogovor da to prođe. Sve je bilo samo zatišje dok ne prođu izbori. Ljudi koji su glasali za Vučića ovde, bili su sigurni da rudnika neće biti, e sad on neka stane pred građane i objasni o čemu se radi. Izaći ćemo na na ulice, jer smo iznevereni posle svega što se izdešavalo“, poručuje Karajčić.

Predrag Đurić, poljoprivredni proizvođač iz Korenite tvrdi da su ih predstavnici kompanije lagali od samog početka.

„Radili su nam iza leđa i nisu ponovo dobrodošli u naše krajeve. Ostavili su mnogo nerešenih problema što se tiče životne sredine i njihovih istraživanja i iskopavanja i bušotina“, kaže on.

„Prvo su nam oteli poljoprivredno zemljište, i bez našeg znanja ga preveli u građevinsko da bi mogli da ga otkupe, a onda su obećali da će na gradskoj Skupštini ponovo ući u proceduru, da se ta zemlja vrati u poljoprivredno zemljište, ali još nisu ništa uradili“, kaže Đurić.

„Mi nećemo dozvoliti da se radovi nastave i oko toga, što se nas tiče, nema pregovora. Želimo da sačuvamo najzdraviji deo zapadne Srbije od uništenja“, poručuje Đurić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari