Popović pozvao kineske investitore da ulažu u automobilsku industriju u Srbiji 1Nenad Popović Foto: FoNet Zoran Mrdja

Srbija ima najbolje inženjere u Jugoistočnoj Srbiji i dugu tradiciju u automobilskoj industriji, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na Forumu o budućnosti automobilske industrije u Šangaju gd eje pozvao kineske investitore da ulažu u proizvodnju vozila u Srbiji.

On je istakao da Srbija može da postane centar razvoja „automobilske industrije budućnosti“ i da zajedno sa kineskim partnerima razvija inovativna rešenja za automobilsku industriju bazirana na veštačkoj inteligenciji i novim izvorima energije.

Govoreći u okviru 2. Кineskog medhjunarodnog uvoznog sajma „China international import EXPO“ Popović je naveo da jedna od četiri najveće globalne konsultantske kompanije, КPMG, predviđa da će do 2023. godine samo pet odsto globalne proizvodnje automobila, od današnjih 15 odsto, ostati na području Zapadne Evrope.

„Želimo da iskoristimo tu šansu i privučemo investicije u automobilski sektor u Srbiji“, rekao je Popović.

Po njegovim rečima, automobilska industrija je jedan od najboljih pokazatelja kako digitalizacija i tehnološke inovacije menjaju industrijske prakse najzrelijih sektora.

„Automobilski sektor će biti prvi koji će veštačku inteligenciju i robotiku uvesti u svakodnevni život ljudi“, rekao je Popović i dodao da će u tom sektoru tehnologije poput „big dejta“ i mašinskog učenja imati značajnog udela.

Popović je u Šangaju sa pomoćnikom ministra trgovine Кine Ren Hongbinom razgovao o razvoju srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu čija će izgradnja početi krajem marta 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari