Porastao agrarni budžet 1Foto: wikipedia

Programom za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek za 2016. godinu utvrđene su mere podrške.

Lokalna samouprava preduzela je ove mere u cilju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja i za te namene u opštinskom budžetu predviđeno je 19,5 miliona dinara, šest miliona više nego prošle godine.

Agrarni budžet biće korišćen za regres za reproduktivni materijal – veštačko osemenjavanje, investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava, unapređenje rada postojećih i uspostavljanje novih organizacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluge koji su kao mere bili prisutni i prošle godine, kao i za novu meru: unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku za pokretanje poslovanja i razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava, saznaje Danas od Mirjane Cakić Mladenović, pomoćnice predsednika opštine Majdanpek.

– Ove godine uvećani su iznosi regresa za reproduktivni materijal – veštačko osemenjavanje sa prošlogodišnjih 1.600 na 2.000 dinara po grlu, a procedura odnosno uslovi ostali su nepromenjeni. Očekivanja su, shodno prošlogodišnjem iskustvu, da će biti podnet veći broj zahteva. Do danas su podneta 23 zahteva za 44 grla stoke i ukupnu investiciju od skoro 87.000 dinara, a iznos regresa koji treba da bude isplaćen je nešto veći od 65.000 dinara, kaže Mirjana Cakić Mladenović, podsećajući da je prošle godine bilo predato 213 zahteva za 487 grla stoke i da je isplaćeni regres bio skoro 600.000 dinara.

U toku je i konkurs za realizaciju programa mera investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava koji je otvoren do 31. oktobra ili do utroška planiranih sredstava. Pored nabavke grla stoke (junice mlečnih rasa, goveda, ovce, koze) i opreme za pčelarstvo poljoprivrednici majdanpečke opštine podsticaje mogu ostvariti i za nabavku svinja tovnih rasa, nabavku nove i polovne opreme za mužu, skladištenje mleka, nove i polovne mehanizacije za pripremu stočne hrane, setvu, sadnju, zaštitu bilja, navodnjavanje, žetvu i obradu zemljišta. Prema rečima pomoćnice predsednika opštine, dosad je predato 14 zahteva za investicije u ukupnom iznosu od 1,3 miliona dinara i u toku je procedura odobravanja podsticaja u iznosu od oko 543.000 dinara. U minuloj godini za ove namene odobreni su podsticaji od 438.500 dinara.

– I ove godine planirana su sredstva za organizacije poljoprivrednih proizvođača imajući u vidu činjenicu da trendovi poslednjih godina ukazuju da je osnivanje, aktivan rad i razvoj organizacija proizvođača i prerađivača neophodan da bi proizvođači bili konkurentni na tržištu. Iznos podsticaja po korisniku je do 90 odsto od ukupnog iznosa sredstava, a maksimalno 150.000 dinara, navodi Mirjana Cakić Mladenović.

Opredeljujući više sredstava za podršku poljoprivredi u opštini Majdanpek su osmislili i planirali i novu meru koja se odnosi na unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu, kroz podršku za pokretanje poslovanja i razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava. Predviđeno je da putem finansijske podrške za nabavku novih zaštićenih bašta odnosno opremljenih plastenika, repromaterijala (rasad, sadni materijal) za povrtarsku i proizvodnju aromatičnog, začinskog i lekovitog bilja ovu meru realizuje Fondacija za lokalni ekonomski razvoj. Podnosioci odobrenih zahteva mogu da računaju na maksimalni iznos do 500.000 dinara, od čega će polovinu otplaćivati u pet polugodišnjih rata, nakon jednogodišnjeg grejs perioda.

– Ova mera je osmišljena s obzirom da se očekuje da do kraja ove godine Opština, odnosno FLER ostvare saradnju sa Agencijom za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga (VEEDA) iz Vranja koja sprovodi program „Razvoj privatnog sektora u Srbiji“ finansiran sredstvima Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju (SDC). Program pokriva sektor drvne industrije i hortikulturu – povrće, voće, lekovito i začinsko bilje u okviru 14 regiona i 90 opština Srbije. Započeta je realizacija Faze II Programa koja će trajati četiri godine, do 31. 08. 2018. Program sufinansira aktivnosti u iznosu do 50 procenata od ukupne vrednosti. Na ovaj način bi fond sredstava za realizaciju u narednim godinama bio uvećan, pojašnjava Cakić Mladenović.

Produžen rok do kraja oktobra

Poljoprivrednici potrebnu dokumentaciju mogu preuzeti na opštinskom sajtu, a od pomoći će im biti i zaposleni u kancelarijama Fondacije za lokalni ekonomski razvoj, u Majdanpeku i Donjem Milanovcu. Kako se ne bi ponovila prošla godina kada je tek deo opredeljenih sredstava bio iskorišćen, uslovi su sada znatno povoljniji, a pogodnost je i to što umesto samo mesec dana, koliko su na raspolaganju imali lane, ove godine je konkurs otvoren do kraja oktobra, odnosno do utroška predviđenih sredstava.

Za poljske puteve 4,6 miliona’]

Opštini Majdanpek je po konkursu Uprave za poljoprivredno zemljište za sredstva za radove na uređenju (revitalizaciji) poljskih puteva odobreno 4,6 miliona dinara tako da je ukupan fond za ovu meru, računajući i opštinska sredstva, 10 miliona dinara. Ova će sredstva biti korišćena za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture, odnosno za sanaciju, revitalizaciju i rehabilitaciju lokalnih i nekategorisanih puteva i kako kažu nadležni u lokalnoj samoupravi, u toku je priprema postupka javne nabavke (otvoreni postupak) za izbor izvođača radova, a prema očekivanjima u septembru treba da krenu i radovi.

Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Majdanpek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari