Poreznici proveravaju i 20.000 srpskih moreplovaca

Mornari iz Srbije koji rade u inostranstvu plaćaju porez u iznosu od 45 do 55 odsto

Ostavite komentar


    1. Ajde prestanite sa ovim spekulativnim, laznim vestima! Moreplovac sam i ovo sve je samo najobicniji spin. Nase plate su oporezovane u Americi, ili gde vec. Na brodu imamo i zdravstveno osiguranie, jer tu i radimo i zivimo preko 6 meseci godisnje. Jedina svrha obih vesti je da sire paniku bespotrebnu.

  1. Sad su oni dosli na red. Prvo preduzetnici, pa frilenseri, sad pomorci a boze zdravlja sledece dolaze na red domacice koje pakuju i prodaju tursiju, med i kajmak. Sve uz obrazlozenje, placam ja, platite i vi. Nece nama nikad biti bolje dokle god tako razmisljamo. Klasicno pljackanje od strane drzave.

    1. Pre ce biti gastarbajteri. Ko jos veruje ovima. Za njih zakoni i ne vaze. Ono sto je juce bilo danas be mora. Cak i kalkulator za pausal uklonjen i vidim ide prica da krecu sa testom samostalnosti. Uzas! Pljacka na svim nivoima. Podrska, radnicima na kruzerima, pomorcima, frilenserima, pausalcima, gastarbajterima! Svim ekonomski slobodnim gradjanima!

      1. Pomorci su u ovoj zemlji gradjani treceg reda.Bez zdravstvenog,bez kredita,nemamo nikakva prava jer se vodimo kao nezaposleni.Biro ni ne moze da nam pronadje posao u struci,sto znaci sa stecenim skolovanjem i usavrsavanjem o svom trosku nemas gde da radis u ovoj drzavi.Ukinuli su i sve sertifikate koje moramo da produzavamo svakih 5 godina pa i za to moramo da se maltretiramo po inostranstvu,a sada bi i to sto zaradimo i donesemo u zemlju da pokradu a da ne daju nista za uzvrat. Malo je glupo slozicete se.

  2. Pisac ovog teksta je mogao da se informise da malo ko ima platu od 3000€ (ja kao pomorac ne znam nikog). Drugo i mnogo bitnije, svaki pomorac placa porez drzavi pod cijom zastavom plovi brod. Sa mnogo tih zemalja Srbija ima potpisan sporazum o duplom oporezivanju. Zasto i koji iznos eventualne razlike poreza Srbija trazi, to je pitanje. Ova prica sa 45% nema smisla niti je poreska potrazuje

    1. Али ниси доприносе и социјално платио србији, то мора по измишљеном закону.

    2. Ako si vise od 183 dana van zemlje ali cini mi se moras i da odjavis prebivaliste, trebalo bi da dinara nisi duzan, jedini cimanje za licnu svake godine ako ti u opste i treba, sve da moras da placas prijavu za svaki dan boravka u sebiji jeftinije je nego kad bi stvarno placao taj imaginarni porez, sa druge strane vecina ugovora su na 50$, trece, moze se unositi u drzavu do 10 000 bez obrazlozenja porekla novca, znaci 9 999, sada na primer vise ne mozes slati novac westernom ili money gremom jer ce od te primljene sume primaoci morati da plate porez…poslednje i najpametnija opcija u slicaju da stvarno naprave veliku frku sa ovim , odseliti se iz ne bogom dane smrdije, svet je prepun rajeva, ovo je ukupno i prosecno gledano vrlo blizu chmaru sveta

      1. Alex, potpuno ste u pravu, vezano za komentar, ja sam veoma dobro upoznat sa medjunarodnim/domacim pomorskim pravom kao i sa taxama (medjunardnim kao i u srbiji) i poreskim sistemom. sto sam i napisao u komentaru, i gle cuda nije objavljen 🙂 bas se pitam zasto? takodje sam povodom pomenutog texta napisao mail svim relevantnima,, i zamisli ni na to nisu nasli za shodno da odgovore, mislim da to dosta govori o ozbiljnosti site.. sve u svemu,, no comment!

  3. Dok nasa djeca odrastaju bez oca koji je otisao VAN zemlje 183+dana, neki dzabalebarosi tamo nama kroje mjeru! Sindikat pomoraca da se osnuje odmah. Mi smo van zemlje vose od pola godine (korona je vanredan slucaj) i mi kao takvi nismo rezidenti nasih zemalja! Za zdravstveno osiguranje nemam sta da kazem, privatno se svi lijecimo! Penziono?? Ko jos od nas zeli penziju od 150eura!!!

    I na kraju- mi sve pare potrosimo u nasoj zemlji, a ne u tudjoj! Tito je nekad slao jugoslovenske lopove i dzeparose vani da kradu i donose u domovinu, a ovi nas, nas koji postene novce donosimo da nase banke rade s njima, nas bi jos da ogole. E pa, hvala lepo. Nece moci. Drzacemo sad na racunima u americi, gdje nas i placaju-A NE DA HRANIM BOGATE POLITICARE I BACAM SO MORE! klik

    1. Jesi rezident ako si manje od 183 dana valjda napolju i ako nisi odjavio prebivaliste pre izlaska iz zemlje…proveri tacno…treba ici odavde, gde je bolje,gde te tretiraju kao coveka i gde su porezi minimalni

  4. Čudi me da nisu „potegli“ na Đokovića?! On je verovatno „indijska krava“.

    1. Bi oni nego Nole ne drzi pare u nasim bankama kao mi nesrecnici sto moramo da radimo preko.

  5. Radio sam kao muzičar. To je često bio posao samo oko pola godine, ostatak kući, pa troši što si zaradio. Kad razvučeš na godinu dana, nisu neke pare. Očigledno je da je nestalo love u državi. Blokirano ugostiteljstvo, turizam, muzika, slobodna kulturna delatnost, samim tim i gomila delatnosti vezanih za to, pa i naftna industrija. Ne mogu da izvuku pare, prezaduženost verovatno u MMF, pa rešili da oderu sve što mogu. Najviše će penzionere, koji jadni i ne znaju. Misle da im je penzija ista , a moraće celu da daju za struju i razne troškove.

  6. Kao pomorac mogu reci da ovi ljudi nemaju veze sa mozgom, ja ne idem na brod da radim i iza sebe ostavljam zenu i bebu sto hocu nego sto moram i sto u svojoj zemlji nemam sansu da zaradim dovoljno za svoju porodicu.
    A sto se tice poreza, prvo mi obezbedite osnovne uslove za polaganje sertifikata koji zapravo necemu vrede, a ne da idem u hrvatsku da polazem, drugo obezbedite nam normalno zdravstveno osiguranje a ne privatno da se lecim, trece hocu normalnu penziju i cetvrto dok nisam na ugovoru isplacujte mi socijalno pa mozemo da pricamo.
    I ako to ne mozete od mene dinar dobiti necete pa makar se terali po sudovima godinama

    1. Bravo!
      Tata je plovio 40 godina, mama 10. Oni ceo zivot razdvojeni, a mi deca odrastala bez tate, i jos bolnije – on bez nas. 8-9 meseci ugovor, pa 2-3 kuci, pa opet. I tako 4 decenije. Mama 6 meseci, pa 2-3 kuci, pa opet. Probao je tata da radi u Srbiji i da zivi ovde, pogotovo 90-ih – nije uspeo. NIKAD nije uspeo da se prijavi, da placa doprinose, kako bi imao srazmernu socijalu u mesecima kad ne radi. O penziji da ne govorim. Kao i vecina prinudjeni smo da idemo privatno kod lekara, posebno poslednjih godina (necu da pominjem ovde razne zdravstvene probleme zbog kojih smo morali da placamo privatno jer drzavno nismo mogli da dodjemo na red).
      Za sve te godine rada imamo 1 stan (u predgradju) i jos pola koji su otkupili u ostavinskoj od tatine sestre (pola je nasledio tata), i tu sad zivi moj brat. Ja izdajem. Zasto nisu ustedeli? Zato sto su finansirali roditelje, bracu i sestre, pomagali prijatelje sve ove godine. Zato sto su redovno placali racune. Zivot je skup u Srbiji kada sve svede.
      Tatine i mamine kolege iz drugih drzava placaju porez i doprinose (nikakvih 55 %) ali kada ne plove – imaju 70% od plate i oni koji su stigli do penzije vrlo lepe penzije. Moj tata ima penziju 18000 dinara, koju je stekao tako sto je sebi preko fiktivne firme uplacivao doprinose jer je to bio JEDINI NACIN.

      Imamo dosta prijatelja pomoraca. Niti imaju te pare, niti ce ih dati. Retroaktivno 5 godina? Pa da li ste vi normalni? A svako ko misli da je rad na brodu super, predlazem da proba.
      Tata nije bio tu kad su mu umrli mama pa tata. Nije bio na sahrani, nije bio kada su bili bolesni. Nije nas video kako rastemo. Rodjendani. Mature. Sta god, sve je propustio. Mama nije bila tu kada joj se rodila unuka. Kada joj je umrla najbolja prijateljica.

  7. Ovo neko da okaci na onu fb stranicu rad na brodu. Tamo se i dalje tvrdi kako pomorci nisu u obavezi da placaju nista u Srbiji. Svi zabili glavu u zemlju i prave se ludi. Tako su svojevremeno i frilenseri.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.