Poskupela i uvozna i izvozna roba prošle godine 1Foto: EPA-EFE/YONHAP

Ukupna vrednost izvoza u 2021. godini povećana je za 23,8 odsto, a uvoza 25 odsto, ali su uprkos tome u toku prošle godine poboljšani uslovi razmene. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku cene u uvozu povećane su za 10 odsto, dok su cene izvozne robe povećane za 12,7 odsto. IStovremeno fizički obim izvoza povećan je za 9,8 odsto, a uvoza za 13,7 odsto.

U izvozu najviše su poskupela goriva za 49,3 odsto i jestiva ulja i masti za 40 odsto. Hemijski proizvodi u izvozu poskupeli su za 20 odsto, a hrana 17 odsto. Najmanji rast cena u izvozu imali su piće i duvan. S druge strane, u uvozu najviše su poskupela ulja i masti za 29,3 odsto i sirovine za 30 odsto. Gorivo u uvozu je poskupelo za 27,5 odsto. Uvozna hrana je poskupela za dva odsto.

Gledano po sektorima, najveći rast cena u izvozu prošle godine u industriji imali su osnovni metali za 52 odsto i derivati nafte za 49,5 odsto. S druge strane, u uvoz je najviše poskupela ruda metala za 56 odsto. Zanimljivo je da su cene uvoznih arhitektonskih i inženjerskih usluga poskupele pet puta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari