Kakva grejna sezona očekuje Subotičane: Poskupljenje grejanja neminovno 1Foto: J. Patarčić/Danas

Za nešto više od 10.000 korisnika JKP “Subotička toplana” grejanje bi moglo da poskupi za oko 10 odsto od 1. novembra, budući da je ovo preduzeće zatražilo saglasnost od Gradskog veća Subotice za povećanje cene daljinskog grejanja.

Kako za Danas objašnjava Saša Petković, direktor JKP “Subotička toplana”, povećanje cene usluge je bilo neminovno, jer je za toplane gas poskupeo 12 odsto, a struja 26,3 odsto.

“Tako su toplane u Novom Sadu, Čačku, Pančevu, Valjevu i drugim gradovima već podnele zahteve za poskupljenje. Bili smo prinuđeni da i mi učinimo isto sa korekcijom u proseku od 10 odsto na sadašnjih 5,13 dinara za varijabilni i 28,85 dinara za fiksni deo, što konkretno znači da bi nova cena bila 5,70 dinara po kwh za varijabilni i 31,54 dinara po kvm za fiksni deo”, kaže Petković, dodajući da je poslednje poskupljenje grejanja bilo 2018. godine.

Kada je u pitanju predstojeća grejna sezona, Petković se nada da će tradicija neprekidnog grejanja biti nastavljena uprkos energetskoj krizi, jer kako objašnjava “Subotička toplana” je energetski subjekt koji, pored primarnog energenta – prirodnog gasa, ima mogućnost korišćenja i alternativnog goriva – mazuta.

Kakva grejna sezona očekuje Subotičane: Poskupljenje grejanja neminovno 2
Subotička toplana, foto: Natalija Jakovljević/Danas

“S obzirom na okolnosti energetske krize, ‘Toplana’ je tokom remontnog perioda poseban akcenat stavila na revitalizaciju mazutnih podsistema u okviru proizvodnog postrojenja s ciljem podizanja raspoloživosti proizvodnih kapaciteta na alternativno gorivo. ‘Toplana’ raspolaže obaveznim količinama operativnih rezervi alternativnog goriva. Snabdevanje uvoznim energentima je pitanje iz domena nacionalne i globalne energetske politike, a ‘Toplana’ je samo jedna karika u lancu velikih energetskih subjekata koji dele sudbinu svih ostalih u pogledu zavisnosti od uvoznog goriva. U svakom slučaju, alternativa postoji i nadamo se da za istom neće biti potreba za aktiviranjem”, objašnjava Petković.

Osim ovoga, direktor dodaje da su tokom remontnog perioda realizovane i sve neophodne operacije kako bi se pouzdanost, operativnost i raspoloživost proizvodnih i distributivnih resursa preduzeća dovele na nivo koji omogućava neprekidni 24-časovni rad tokom narednih sedam meseci.

“Sve neophodne aktivnosti koje uslovljavaju početak proizvodnog i distributivnog procesa privedene su kraju i u toku su hladne probe sistema”, dodaje Petković.

Početak grejne sezone u Subotici je definisan gradskom Odlukom o daljinskom snabdevanju grada toplotnom energijom, prema kojoj grejna sezona traje od 15. oktobra tekuće do 15. aprila naredne godine.

Međutim, “Subotička toplana” je u obavezi da od 1. oktobra bude u pripravnosti za eventualni raniji početak grejne sezone ukoliko se, posle tog datuma, steknu uslovi za početak grejanja, što podrazumeva da tri dana uzastopno u 21 čas spoljašnja temperatura padne ispod 12 stepeni Celzijusa.

JKP “Subotička toplana” trenutno ima 10.846 korisnika, od toga 10.520 stambenih i 326 poslovnih kupaca toplotne energije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari