Struja u Srbiji poskupeće gotovo izvesno za 10 odsto u ovoj godini, ali se još sa sigurnošću ne može reći kada će ta korekcija uslediti. Kako sada stvari stoje, u Vladi Srbije postoje različita mišljenja o tome kada bi trebalo dozvoliti poskupljenje električne energije.

 Dok ministar trgovine Slobodan Milosavljević ističe da korekcija treba da sačeka kraj grejne sezone (koja se završava sredinom aprila) u Ministarstvu rudarstva i energetike dozvoljavaju mogućnost da struja poskupi već od 1. februara.

U izjavi za Danas državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Dušan Mrakić ističe da bi do kraja sedmice trebalo da bude jasnije kada će doći do korekcije cene električne energije.

– Razgovori o tome kada će poskupeti struja vode se unutar Vlade Srbije i jedna od opcija o kojoj se razgovara je i ta da korekcija nastupi 1. februara. U slučaju da bude dogovoreno da poskupljenje stupi na snagu tog datuma izvesno je da će odluka biti obelodanjena do kraja sedmice. Ako se poskupljenje prolongira za april onda odluka o datumu korekcije može da sačeka sa zvaničnom objavom – kaže naš sagovornik.

Drugi predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike Milutin Prodanović, pomoćnik ministra, izjavio je pak u Užicu da će električna energija poskupeti za 10 odsto od aprila.

– Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa Agencijom za energetiku, dalo je odobrenje da se cena električne energije poveća za 10 odsto od Nove godine, ali sa tim se nisu složila ministarstva ekonomije i trgovine, tako da će poskupljenje od desetak odsto biti odgođeno do 1. aprila ove godine – rekao je Prodanović.

Stručna javnost je takođe uverena da poskupljenja električne energije neće biti pre 1. aprila. Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije za Danas tvrdi da korekcije cene električne energije neće biti sve dok je grejna sezona u punom jeku.

– U poplavi radničkih štrajkova i situaciji kada su plate u javnim preduzećima zamrznute, a znajući da se veliki broj građana greje na struju, Vlada Srbije sigurno neće dozvoliti povećanje cene električne energije jer bi to sasvim sigurno izazvalo negativnu reakciju javnog mnjenja. Treba naglasiti da je reč prvenstveno o političkoj odluci socijalnog karaktera. U ekonomskom smislu da li će struja poskupeti 1. februara ili dva meseca kasnije nema veliku ulogu – objašnjava naš sagovornik.

Glavni i odgovorni urednik sajta Energoportal info Dragan Nedeljković smatra da bi odluku o poskupljenju električne energije trebalo doneti što pre.

– Odlaganje korekcije cene struje nije pomaganje sirotinji. Cenu električne energije je trebalo povećati još prošle godine kako bi se Elektroprivredi Srbije omogućilo nesmetano poslovanje. Smatram da bi korekciju trebalo dozvoliti od 1. februara. Potpuno je besmisleno da se dozvoljava povećanje akciza na benzin usled usklađivanja sa prošlogodišnjom inflacijom, a da se istovremeno ne dozvoljava poskupljenje električne energije iako je inflacija uticala na obezvređivanje cene kilovat-sata – zaključuje Nedeljković.

Podsećanja radi, električna energija u Srbiji poslednji put je poskupela u avgustu 2008. godine u proseku za 8,4 odsto. Tokom prošle godine Vlada Srbije nije dozvolila poskupljenje struje kako bi se na taj način predupredili negativni efekti svetske ekonomske krize. Iz istog razloga Vlada je početkom ove godine odlučila da ne da „zeleno svetlo“ na zahtev EPS-a da struja u toku 2010. godine poskupi dva puta u ukupnom iznosu od 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari