Posle jutrošnje havarije obustavljena proizvodnja u fabrici Knaufa u Surdulici 1Ilustracija Surdulica Foto:Wikipedija

Nakon jutrošnje havarije u sistemu za hlađenje u proizvodnim pogonima Fabrike Knauf u predgrađu Surdulice, po nalogu rukovodstva do daljnjeg je zaustavljen proces proizvodnje, potvrdili su izvori Danasa, iz nadležnih inspekcijskih organa koji su obavili uviđaj na mestu gde je sprečena ozbiljnija nesteća.

Isti izvor navodi da je samo zahvaljujući profesionalnom odnosu upošljenika koji su se zadesili sprečena teža nesreća sa mogućim ozbiljnim posledicama kako po zapošljene tako i životnu sredinu.

Vanredni stručni nadzor uradiće nadležni iz same kompanije, kao i iz republičke inspekcije, u koju građani Surdulice, nemaju poverenje, što je u izjavi za lokalne portale potvrdio i predsednik lokalnog parlamenta i narodni poslanik Novica Tončev.

Građani Surdulice kroz više peticija i protestnih šetnji, tražili su izmeštanje fabrike sa ulaska u grad smatrajući da Knauf, „ne poštuje ekološke standarde te da zagađuje prekomerno vazduh u njihovoj sredini“.

Kompanija Knauf privatozovala je 2006.godine fabriku Vunizol, koja se bavi proizvodnjom izlacionog materijala za građevinsku industriju.

Za sada nema potvrde da bi policija protiv odgovornih u Knaufu mogla da podnese krivične prijave po više zakonskih propisa.

Građani najavljuju nova protestna okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari