Aleksandar Ćuta Jovanović: Sednica skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine biće održana u Surdulici 1Ekološki aktivisti ispred fabrike Knauf u Surdulici. Foto:V.R./Danas

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, pozvao je stanovnike Surdulice da „nastave sa borbom za čisti vazduh“ i rekao da je „Surdulica podjednako važna, kao i Bor, Majdanpek gde građani imaju probleme sa trovačnicama“.

– Do sada ništa nije urađeno na rešavanju problema zagađenja vazduha u Surdulici čiji glavni uzročnik Kompanija Knauf insulation. To je utisak nakon današnjeg razgovora sa čelnicom lokalne samouprave i inspektorkom koje smo umali u ovom gradu – ocenio je za portal Danasa Jovanović.

On navodi da su „predočeni rezultati merenja zagađenosti vazduha koji nisu relevatni, jer nisu urađeni u skladu sa procedurom, zašta je odgovorno i Ministarstvo za zaštitu životne sredine“.

-Dok se građani truju iz lokalne samouprave se žale na ministarstvo, ministarstvo ćuti i tako je već pet godina. Mora se krenuti konkretno u rešavanje ovog ozbiljnog problema i mi smo tu da ovo pitanje pokrenemo sa nulte tačke – kazao je Jovanović.

On je najavio „da će prvi korak nakon formiranja skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine zatražiti sastanak sa starim ili novim ministrom za životnu sredinu u Vladi Srbije, na koji će biti pozvani i predstavnici stručne javnosti, građani. Ta sednica biće održana u Surdulici i mora biti direktno prenošena da građani Surdulice znaju koja će biti rešenja „.

Jovanović je potvrdio da je danas telefonom imao razgovor sa direktorom Knaufa koji mu je, kako je rekao,“izrazio spremnost da učini sve u skladu sa zakonskim normama vezano za probleme sa kvalitetom vazduha i ispuštanjem otrovnih materija iz ove fabrike“.

Ispred zgrade SO Surdulice na protestu je po kišnom vremenu prisustvovalo pedesetak građana, a skup je organizovalo Udruženje Eko Surdulica.

Biljana Stojković, potpredsednica stranke „Zajedno“, ukazala je na „višegodišnje ignorisanje problema nezdravog vazduha koji udišu građani Surdulice“, te da u lokalnoj samoupravi „nemaju rešenje za ovaj problem sa Kompanijom Knauf koji iz godine u godinu eskalira“.

Ekološki aktivisti iz Surdulice, sa gostima iz Beograda i Pirota, potom su otišli ispred fabrikog ulaza u fabriku kamene vune Knauf insulation gde su se slikali sa transparentom na kome je pisalo:“Dosta je bilo trovanja. Stop Kanuf ! Hoćemo da dišemo“.

Problem sa nezdravim vazduhom koji se emituje iz fabričkih dimnjaka Knaufa počeo je 2017.godine. Uprkos peticiji koju je potpisalo više hiljada građana Surdulice do dana današnjeg u ovom gradu nije postavljena ni jedna merna stanica koja bi pokazivala kvalitet vazduha koji udišu građani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari