Posle ustavne žalbe Ilija Dević podneo krivičnu prijavu protiv sudija VKS 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Posle ustavne žalbe čiji je sadržaj objavio pre dva dana, Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine juče je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo i krivičnu prijavu protiv tri sutkinje Vrhovnog kasacionog suda tvrdeći da su postupajući u predmetu revizije o nadoknadi lične štete, donele nezakonitu presudu kako bi ostvarile korist za Grad Novi Sad.

Dević, između ostalog, navodi da je u presudi VKS njegov zahtev za nadoknadu štete koju je pretrpeo jer Grad Novi Sad nije ispoštovao svoj deo ugovora, odbijen jer se sud pozvao na to da bi stavljanjem autobuske stanice koju je ATP Vojvodina izgradila u funkciju, on ostvario monopolski položaj.

U prijavi se podseća da VKS nije nadležan da utvrđuje postojanje tog poremećaja na tržištu. Zakon o zaštiti konkurecije ne zabranjuje monopol, jer je on u nekim segmentima prirodan, već njegovu zloupotrebu a jedina institucija ovlašćena da to utvrdi je Komisija za zaštitu konkurencije, odnosno Upravni sud u drugostepenom postupku.

To je u svim dosadašnjim slučajevima potvrdila i sudska praksa, a jedini izuzetak napravljen je u predmetu Devića. On je Tužilaštvu predložio da zatraži spise tog predmeta i izvrši proveru navoda iz krivične prijave.

Stečaj ATP Vojvodine jedan je od najvećih u srpskom pravosuđu a nastao je jer to privatizovano preduzeće nije moglo da pokrene investiciju finansiranu iz bankarskih kredita.

Naime, novosadske vlasti nisu izvršile svoj deo obaveza iz ugovora sa Devićem i prema planskim dokumentima, odnosno nisu preusmerile autobuski saobraćaj na novu lokaciju.

Ovaj predmet, takođe je i na spisku Evropske komisije od 24 sporna slučaja visoke korupcije, kao jedan od pet najvećih I jedini u kome je oštećen investitor a ne država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari