Poslodavac želeo da nametne prekovremeni rad 1

Prema informacijama do kojih su došli novinari a na osnovu „dojava radnika“ u Fabrici obuće Geoks prekjuče je proizvodnja obustavljena na jedan sat, jer su zaposleni odbili nalog poslovodstva da rade sat duže od predviđenog radnog vremena.

– Preko šefova smo dobili usmeni nalog da se, bez ikakvog obrazloženja, radno vreme produžava za jedan sat i da za to nećemo dobiti nikakvu nadoknadu, zbog čega je usledio protest svih zaposlenih, nas više stotina – rekao je za Danas jedan od radnika u „Geoksu“, insistirajući na anonimnosti zbog straha od gubitka posla. Isti izvor je naveo da je „odluka o produžetku radnog vremena povučena i da ne zna šta će se dalje dešavati“.

U međuvremenu, načelnik Inspekcije rada za Pčinjski okrug, Milentije Stojanović, rekao je novinarima da je nakon informacija o obustavi rada kontaktirao predstavnike Geoksa i da je dobio informaciju da je do protesta došlo zbog odbijanja radnika da im bude produženo radno vreme za jedan sat.

– Ono što ja znam to je da štrajk nije bio najavljen, da je došlo do obustave rada, koja je potom prekinuta. Mi od radnika nismo dobili nikakvu zvaničnu prijavu o ovom problemu. Koliko ja znam, proces proizvodnje se danas sasvim normalno odvija – rekao je Stojanović. U Geoksu ne postoji ni jedan sindikat koji bi se bavio odnosom poslodavca, što dodatno komplikuje položaj svih zaposlenih.

Direktorka za ljudske resurse u italijanskoj kompaniji u Vranju Svetlana Rajačić i tokom jučerašnjeg dana nije bila dostupna za komentar aktuelne situacije. Od otvaranja fabrike u Vranju ovo je drugi slučaj u kome su radnici Geoksa protestovali. Prethodno je, nakon prijava Inspekcija rada vršila nadzor „uslova rada i utvrdila da se u fabrici poštuju svi standardi“, mada su radnici imali primedbe na odnos poslodavca u toku radnog vremena i neadekvatne uslove u skladu sa propisanim normama.

Od otvaranje fabrike početkom godine predstavnici Geoksa u Vranju nisu održali ni jednu konferenciju za novinare, a konstantno odbijaju i bilo kakve kontakte sa medijima. Prema nezvaničnim informacijama, prosečna zarada radnika u Geoksu je između 25.000 i 35.000 dinara i ona se redovno isplaćuje u jednom delu. Fabrika je otvorena uz subvencije vlade Srbije od preko 3,5 miliona evra, kao i uz ulaganja Gradske uprave na sređivanju infrastrukture. I danas je nepoznanica koliko radnika ukupno radi u ovoj fabrici visoko kvalitetne obuće iako je ugovorom predviđeno da taj broj iznosi 1.200 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari