Dve godine nakon što je preduzeće za prikupljanje i reciklažu sekundarnih sirovina Inos-Sinma za dva miliona dinara kupilo Fabriku sanitarnih armatura (Fasau), u tom preduzeću je obnovljena proizvodnja, redovno se isplaćuju plate i izmiruju obaveze prema državi, a u planu je i osvajanje inostranog tržišta.

Međutim, kako ističe poslovodstvo, pored ekonomske krize, najveći problem u poslovanju je nelojalna konkurencija uvoznika jeftine kineske robe, koja je po kvalitetu daleko ispod vodosanitarnih proizvoda užičke fabrike, jedine u Srbiji sa tim asortimanom.

– Pored ekonomske krize, koju smo osetili većod septembra, naš najveći problem je nelojalna konkurencija uvoznika jeftine i nekvalitetne kineske robe. Ne želimo da budemo monopolisti, ali država bi morala da reaguje, jer nije logično da se devize iz zemlje troše na robu lošeg kvaliteta. Razlog više je i što je rečo fabrici koja je pre dve godine bila u stečaju a zastoj u proizvodnji trajao je tri godine. Zahvaljujući Inos-Sinmi, vraćen je nekadašnji asortiman vodosanitarnih armatura, poput jednoručnih baterija po kojima je Fasau bio poznat, i koje se sada izvoze u bivše jugoslovenske republike, a u planu je i osvajanje tržišta Azije i Afrike – rekao je za Danas direktor Fasao Miroslav Gavrilovići dodao da je od nekadašnjih radnika angažovano njih 50, te da su februarske neto plate u proseku bile 30.000 dinara.

Istakavši da je u planu da se mesečna proizvodnja od 1.500 do 2.000 savremenih jednoručnih baterija, poveća na 3.000 komada, Mikailo Jevtić, generalni menadžer Inos Sinme, najavio je da će se do kraja godine u Fasau zaposliti još 20 do 30 radnika. On je objasnio da Inos Sinma, koja je među najuspešnijim preduzećima u oblasti prikupljanja i recikliranja sekundarnih sirovina, trpi negativne posledice globalne ekonomske krize.

– Do kraja avgusta rezultati poslovanja su bili fantastični, ali od 1. septembra pale su cene na berzama i usledile poznate reakcije banaka. Primera radi, 30. avgusta tona otpadnog gvožđa na berzi u Roterdamu koštala je 690 dolara, da bi 5. septembra pala na svega 110 dolara. Slično se dogodilo i sa bakrom na londonskoj berzi, čija je cena sa oko 9.000 dolara pala na 3.000 dolara. Dodatni problem je i pad potražnje za tim proizvodima, jer su železare u Bugarskoj, Rumuniji i Makedoniji redukovale proizvodnju ili su zatvorene – zaključio je Jevtić.

Reciklaža automobila

– Prema kriterijumima Ministarstva za ekologiju, među devet preduzeća u Srbiji, koja su dobila licencu za reciklažu starih automobila, vezano za program sa „fijatom“, nalazi se i užička Inos Sinma. Iako postoje tehničke poteškoće, nadam se da će ti problemi biti rešeni na nivou ministarstva i očekujem da ćemo za par dana početi prijem polovnih automobila – kaže generalni menadžer Inos Sinme Mikailo Jevtić

 

Titove biste

– U skladištu Inos Simne godinama se nalazi i nekoliko bronzanih poprsja i statua Josipa Broza Tita, za čiju kupovinu vlada veliko interesovanje. Pre par godina jedan kupac je ponudio 50.000 nemačkih maraka za bronzanu statuu Tita iz Rudog, ali za sada ne želimo da je prodamo. Pored materijalne, one poseduju umetničku i posebno istorijsku vrednost, tako da im cena samo raste – objasnio je za Danas Mikailo Jevtići dodao da je trenutna cena mnogo veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari