ZORAN ĐORĐEVIĆfoto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đordjević izjavio je danas da je šah sport za koji je pošta prepoznala u budućnosti može i na tom polju da bude jedna od najboljih.

Đordević je u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, gde se održava 55. Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja, istakao da su šahovski klub reaktivirali i da je Poštin klub ušao iz druge u prvu ligu.

„Imamo ambicija da pobedimo i budemo šampioni ove godine. Ovo je bio jedinstven slučaj da su i muška i ženska ekipa u prvoj ligi istovremeno, a bilo bi jedinstveno i da budu prvaci“, rekao je Đorđević.

Direktor pošte je istakao da je šah prilika za svu decu, i da će taj sport biti negovan u pošti.

„To je dobra prilika za svu decu da mogu u pošti da uče šah, da se takmiče i da tako razvijaju svoje sportske veštine, ali i svoju pamet“, ocenio je on.

Predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić istakao je da je prvi put u istoriji svetskog šaha na seniorskom prvenstvu uveden var sistem.

Kako je objasnio, predstavnici FIDA su izrazili želju da testiraju var sistem u Srbiji.

„Za prvih šest kola, var sistem nije upotrebljen, a možda će biti u završnici, kada šahistima opada koncentracija“, rekao je Jorgić.

Najstarija učesnica šahovskog turnira ima 43 godine, dok je najmladja Vera Vujović (12), za koju je Jorgić istikao da je nada srpskog šaha.

„Dame su pokazale da su mnogo borbenije nego muškarci, mi bismo verovatno nekad i remizirali na brzinu, napravili potez u tom pravcu, a kod dama, nema predaje“, rekao je Jorgić.

Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja, koji spada među tri turnira sa najdužom tradicijom u Evropi, održava se od 2. do 10. marta.

Na turniru učestvuje 10 šahistkinja iz Srbije, Ukrajine, Kine, Poljske i Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari