Potencijalna saradnja Republike Koreje i Srbije sa aspekta kragujevačke privrede i dualnog obrazovanja 1Foto: Grad Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić organizovao je prijem, početkom vikenda, za novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Republici Koreji Nemanju Grbića., na kojem su predočeni kragujevački privredni potencijali.

Novi ambasador odlazi na tu dužnost sa pozicije koordinatora Sektora za bilateralnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a pre toga je bio generalni sekretar Nacionalne komisije Srbije za UNESKO i ataše za štampu Srbije u Tokiju.

„Dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Koreji, prilika je koja se ukazala i koju sam sa zadovoljstvom prihvatio jer mi taj region nije stran”, naglasio je Grbić prilikom posete Kragujevcu.

Po njemu postoji ogroman potencijal između Srbije Koreje, koji nije dovoljno iskorišćen i šta god da se pomeri biće dobro, bilo na planu ekonomske saradnje, investicija, a pre svega auto industrije. Baš, tim povodom Grbić je pre stupanja na dužnost posetio Kragujevac kako bi se upoznao sa potencijalima grada i privrede.

„Kragujevac ima šta da kaže i pokaže”, istakao je gradonačelnik Dašić, podsetivši da je ovaj grad jedan od četiri univerzitetska centra u Srbiji, ali ono što ga izdvaja je industrijska tradicija i kvalifikovana radna snaga, kao i to da je „kolevka dualnog obrazovanja” začetog još pre 167 godina osnivanjem prve zanatlijske škole pri Vojno-tehničom zavodu.

Danas su po njemu, smerovi u srednjim školama i na fakultetima prilagođeni su potrebama privrede, koja je spremnost da participira u procesu obrazovanja ozvaničila i ugovorima. Među potpisnicima su kompanija AMM, Union Komponents, Simens i Nikom.

Pored gradskih industrijskih zona, Kragujevac ima i privatnu industrijsku zonu jedinstvenu u Srbiji, a to je MIND Park. Kao bazu svog daljeg razvoja, Kragujevac su odabrali – Fijat-Krajsler automobili, Simens, Mind Group, Yanfeng, Teknia, Megle, FORTACO, Hedlmajer, Metro, Lidl i druge mnogobrojne kompanije.

Prijemu u Skupštini grada je prisustvovao i Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije koji je Grbića detaljnije upoznao sa novim projektima u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari