Iz lokalne u republičku fotelju: Pomoćnici gradonačelnika Kragujevca Aleksandar Milošević i Zoran Rajović imenovani za državne sekretare 1Zoran Rajović i Aleksandar Milošević Foto: Z. S. M.

Vlada Republike Srbije pojačana je kadrovima iz Kragujevca, iz najbližeg okruženja gradonačelnika Nikole Dašića. Nedavnim odlukama Vlade dva pomoćnika gradonačelnika Kragujevca imenovana su za državne sekretare u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Aleksandar Milošević, zadužen za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije državni je sekretar u Ministrstvu zdravlja, a Zoran Rajović, dosadašnji pomoćnik gradonačelnika za nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Po gradonačelniku Dašiću ovo je način da Kragujevac pronađe što više prostora za sebe i poveća svoj uticaj u centralnoj vlasti.

Aleksandar Milošević sa nove funkcije najavio svoj povećani angažman u dva projekta koji su od velike važnosti za budućnost Kragujevca – izgradnju Severne obilaznice i izgradnja nove železničke pruge Sobivica – Kragujevac – krak Batočina od 13,6 kiletara koja je „opredeljena” za transport gotovih proizvoda i repro materijala za Industrijsku zonu Mind park-Simens.

– Po nalogu ministarke zdravlja ja ću biti zadužen, ispred Ministarstva, za kapitalne projekte u oblasti zdravstva, kao što su četiri klinička centra, igradnju u Tiršovoj, Torlaka i opšte bolnice u Valjevu. Što se tiče samog Kragujevca sa gradonačelnikom Dašićem već je napravljen plan vezan za segment projektno-tehničke dokumentacije u oblasti zdravstva, ističe Milošević.

Svestan je da su Kragujevčani najviše zainteresovani za najavljenu izgradnju novog Kliničkog centra koja nije ni počela.

Milošević, podseća da se projekti sva četiri klinička centra finasiraju sredstvima EIB-a – Evropske investicione banke pri kojoj postoji jedinica za implementaciju projekata pri Ministarstvu zdravlja. Klinički centar Niš je završen, Klinički centar Srbije je pri kraju a Klinički centar Vojvodine je negde oko 30 posto izgrađenosti.

– Radovi na kliničkom centru Kragujevac nisu počeli. Njegov status i projekno-tehnička dokumentacija su sledeći: trenutno je u pripremi tender vezan za projekat za građevinsku dozvolu. Priprema se zahtev za novu, četvrtu tranšu kredita od strane EIB-a koja bi trebalo da bude odobrena sledeće godina kako bi se završila ova dva i počeli radovi na Klničkom centru Kragujevac, navodi on.

Po njegovim rečima prvi koraci Ministrastva zdravlja, što se tiče kragujevačkog Kliničkog centra su već učinjeni kada je pre neki dan pušten u rad linearni akcelerator za radioterapiju i lečenje malignih bolesti u ovoj ustanovi čija je vrednost 2,3 miliona evra

Iz lokalne u republičku fotelju: Pomoćnici gradonačelnika Kragujevca Aleksandar Milošević i Zoran Rajović imenovani za državne sekretare 2
Sa ovakvim kadrovima Kragujevac ali i čitava Srbija će da „gura” još bolje, brže i dalje – gradonačelnik Nikola Dašić Foto: Z. S. M.

I za Zorana Rajovića je važno da grad Kragujevac ima što više predstavnka u institucijama Republike Srbije.

– Kao državni sekretar naravno, iako ću biti zadužen za čitavu teritoriju Srbije, i dalje ću svakodnevno biti u komunikaciji sa predstavnicima Grada Kragujevca i pomagati iz oblasti za koje sam do sada bio zadužen – rad, boračka i socijalna pitanja, kaže Rajović, po kome je Kragujevac grad koji predstavlja primer dobre prakse u ovoj oblasti i da je već održao niz sastanaka sa direktorima gradskih ustanova i institucija i napravio plan sa članicom Gradskog veća o daljim planovima u ovoj oblasti „za dobrobit svih Kragujevčana”.

– Direktori institucija iz oblasti socijalne zaštite poput „Knjeginje Ljubice” ili Zavoda u Malim Pčelicama već su mi izneli svoje konkretne probleme i ostvarili smo kontakte sa instancama u Ministarstvu koje im mogu pomoći da ih prevaziđu, naveo je on.

Za gradonačelnika Dašića imenovanje Miloševića i Rajovića za državne sekretare je „samo još jedna potvrda dobre saradnje sa državnim organima”. On je naveo čitav niz projekata pomognutih i podržanih od predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije koje Kragujevac čine jednim od najuticajnijih regionalnih centara u Srbiji.

– Na ovaj način, kada imamo još dva, dodatna svoja predstavnika u sentralnoj vlasti, Kragujevac je još bolje konektovan sa izvršnom vlašću države i u tom smislu, ne samo naš grad već čitava Srbija ima veći podsticaj da sa ovakvim kadrovima „gura” još bolje, brže i dalje, zaključuje gradonačelnik Dašić, po kome je mesto državnog sekretara izuzetno operativna, bitna i važna funkcija u Vladi Republike Srbije.

Po njegovim rečima za sada u lokalnoj vlasti neće biti novih kadrova koji će doći na Miloševićevo i Rajovićevo mesto, a obojica ostaju savetnici gradonačelnika i te će funkcije obavljati bez materijalne nadoknade, nastavljajući da rade na dosadašnjim i primaju nove projekte.

Ekonomista iz G17+ i Ujedinjenih regiona

Aleksandar Milošević (43), donedavno zadužen realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije, diplomirani ekonomista, rođen je u Kragujevcu.

Od 2006. godine radio je u Ministarstvu finansija u Upravi za trezor, Filijala Kragujevac, a dve godine kasnije bio je Izvršilac za opšte poslove u kabinetu gradonačelnika Grada Kragujevca. Četiri godine kasnije postavljen je za organizatora za stručne poslove u kabinetu zamenika gradonačelnika a od 2013. godine ponovo je angažovan u Ministarstvu finansija u Poresko upravi kao rukovodilac kancelarije direktora Poreske uprave Republike Srbije.

Iz lokalne u republičku fotelju: Pomoćnici gradonačelnika Kragujevca Aleksandar Milošević i Zoran Rajović imenovani za državne sekretare 3
Foto: Z. S. M.

Od 2015. godine je Šef Kabineta gradonačelnika Kragujevca a pre dve godine postavljen je za sekretara sekretarijata za međunarodnu i unutrašnju saradnju, poslove protokola i saradnju sa medijama Grada Kragujevca.

Izdvaja svoj angažman, u važnim projektima u koje bio uključen, kao stručnog saradnika na projektu infrastrukturnog opremanja u „Fijatu”, reforma Poreske uprave Republike Srbije gde je bio saradnik na projektu, kooridnator projekta na infrastrukturnom opremanju radne zone Mind park – Simens, rad na stanovima za pripadnike službi bezbednosti (uključen je bio kao član operativne grupe Vlade Republike Srbije), saradnik na projektu izgradnje Palate pravde u Kragujevcu i CTP – infrastrukturno opremanje lokacija za izgradnju fabrika.

Kao dodatna znanja naglašava IV nivo obuke fondacije Jarl Hjalmarson, upravljanje kampanjom, EU integracije, političko brendiranje, državna i lokalna politika. Govori engleski jezik. Oženjen, otac jednog deteta.

Pre nego što je postao šef kabineta gradonačelnika Radomira Nikolića i članstva u SNS bio je u Ujedinjenim regionima kao član G17 +.

Matematičar, dugogodišnji član DS-a i Lajićeve SDPS

Zoran Rajović (53), dosadašnji pomoćnik gradonačelnika za nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima u rodnom gardu završio je OŠ „Svetozar Marković” u Kragujevcu, Prvu kragujevačku gimnaziju, Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu i stekao zvanje diplomirani matematičar za računarstvo i informatiku.

Iz lokalne u republičku fotelju: Pomoćnici gradonačelnika Kragujevca Aleksandar Milošević i Zoran Rajović imenovani za državne sekretare 4
Foto: Z. S. M.

Od 1995. do 2001.godine radi kao profesor u Mašinsko tehničkoj školi „Zastava“ u Kragujevcu i u OŠ „Đura Jakšić“ u Kragujevcu, gde je šest godina od 2001. do 2007. obavljao dužnost direktora. Od 2014.godine do 2017. godine ponovo radi kao profesor matematike u ovoj školi.

Dužnost načelnika Šumadijskog upravnog okruga Zoran Rajović obavlja od 2007. do 2014.godine. Član Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i informisanje od 2014. do 2014.godine.

Od početka 2017. godine pomoćnik je gradonačelnika Grada Kragujevca, a od pre dve godine obavlja dužnost pomoćnika gradonačelnika za nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima. Predsednik je Gradskog odbora SDPS Kragujevac.

Oženjen, otac dvoje dece. Bio je član Demokratske stranke. Početkom 2017. godine sa grupom istomišljenika iz DS-a formira Odborničku grupu „Jaka Šumadija”, a nekoliko meseci posle toga postaju deo Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari