Potpisan memorandum o razumevanju između Srbije i Međunarodne investicione banke 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsednik Upravnog odbora Međunarodne investicione banke Nikolaj Кosov potpisali su danas Memorandum o razumevanju što je jedan od koraka u pristupanju Srbije toj finansijskoj instituciji.

Međunarodna investiciona banka je jedna od vodećih i najbolje ocenjenih međunarodnih finansijskih institucija koju čine devet zemalja sa prostora Evrope i Azije, a jedina je multilateralna razvojna banka sa centralom u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Banka je specijalizovana za srednjoročno i dugoročno finansiranje projekata, čiji je cilj podrška ekonomskom razvoju država članica i pozitivnom društvenom, ekonomskom i ekološkom uticaju.

Mali je rekao je da je potpisivanje Memoranduma još jedan pokazatelj da je Srbija postala poželjna investiciona destinacija i da je u svetu prepoznata atraktivnost domaćeg tržišta, a što će rezultirati prilivom novih investicija i boljim životom građana, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Članstvo naše zemlje u ovoj eminentnoj organizaciji predstavlja još jedan dokaz o želji naših međunarodnih partnera i prijatelja da Srbija bude deo međunarodnog finansijskog kluba, i time, ne samo da podstakne sopstveni ekonomski razvoj, već da bude i deo svetskih finansijskih tokova i odlučivanja“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, to je još jedan korak ka unapređenju i jačanju finansijskog sistema Srbije, u koju danas postoji poverenje u međunarodnom investicionom okruženju.

Govoreći o nedavno usvojenoj Strategiji razvoja tržišta kapitala Mali je istakao da je jedan od glavnih ciljeva razvoja tog tržišta ubrzani rast BDP-a, jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda građana, kroz omogućavanje novih investicionih mogućnosti kako za domaće, tako i za strane investitore.

Dodao je da renomirane svetske agencije za ocenu kreditnog rejtinga prepoznaju da je Srbija danas stabilna ekonomija, sa stabilnim javnim finansijama.

Predsednik Upravnog odbora Međunarodne investicione banke Nikolaj Кosov rekao je da će članstvo Srbije u toj banci dati dodatni podsticaj bilateralnoj i multilateralnoj saradnji između država članica, povećavajući izglede za integracione inicijative.

„Međunarodna investiciona banka je na putu da po prvi put u više od 50 godina postojanja dočeka potpuno novu zemlju akcionara. Širenje aktivnosti banke na Zapadni Balkan je u potpunosti u skladu sa pravcem koji banka aktivno prati proteklih godina“, rekao je Кosov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari