Potpisan protokol za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce iz Srbije u Kinu 1Foto: Shutterstock/eva_blanco

Ministarka poljoprivrede Srbije, Jelena Tanasković, potpisala je danas u Ningbou u Kini s predstavnikom kineske carine Vang Lingđunom protokole o izvozu meda i hrane za kućne ljubimce iz Srbije u Kinu.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Rodoljub Živadinović, rekao za agenciju Beta da je inicijativu za to pokrenuo taj savez i da je proces usklađivanja veterinarskih sertifikata bio detaljan i mukotrpan.

„Sledi odobravanje objekata za izvoz meda, što sprovodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede u skladu sa zahtevima iz Kine“, rekao je Živadinović.

Dodao je da će med moći da izvoze firme koje dobiju izvozni broj, a da će med na tržište Kine plasirati i pogon „Naš med“ u Rači, u vlasništvu SPOS-a, koji med otkupljuje od oko 10.000 proizvođača u Srbiji.

On je rekao da je teško proceniti koliko će meda moći da se plasira na kinesko tržište i da o tome može da se govori godinu dana pošto počne izvoz.

Živadinović je rekao da je razlog za nemogućnost prognoziranja količine meda koja može da se izveze u Kinu to što ni potpisivanje ugovora ne garantuje da će oni biti realizovani, što je pokazala praksa sa jednom italijanskom firmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari