Potpisan sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska - Srbija 1Foto: EPA/DJORDJE SAVIC

Ministar spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisao je danas na Paliću sa srpskom ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija.

Potpisani su i Memorandum o razumevanju ministarstava poljoprivrede dve zemlje o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede. Takođe je potpisan Sporazum vlada Srbije i Mađarske o saradnji u razvoju i unapređenju putne infrastrukture, Izjava o nameri o elektronskoj razmeni podataka Uprave carina Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske i Ugovor o osnivanju zajedničke firme za trgovinu gasom, društva Serbhungas sa ograničenom odgovornošću u Novom Sadu.

Srbija će gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj, koja će koštati 157 miliona evra, obezbediti sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta, izjavila je danas Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Ona je na Paliću, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

„Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i za veću sigurnost potrebno je da, kao i u gasnom sektoru, imamo diversifikaciju izvora i ruta snabdevanja. Ovaj projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom“, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da su Mađarska i Srbija, kao dve prijateljske zemlje, u energetskoj krizi dodatno potvrdile svoje čvrsto i pouzdano partnerstvo u oblasti energetike.

„Mađarska se snabdeva gasom iz Balkanskog toka preko Srbije, a Srbija deo svojih rezervi gasa skladišti u Mađarskoj. Izgradnjom novog naftovoda dodatno ćemo proširiti naše strateške odnose u oblasti energetike, a Srbija će podići svoju energetsku bezbednost na viši nivo“, navela je Đedović.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija – Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157
miliona evra za srpsku deonicu naftovoda. Planirano je da novi naftovod ide trasom Szazalombata-Alđe-Roske-Novi Sad,
ukupne dužine 304 kilometra, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača.

Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija između kompanija Transnafta i MOL grupa, kao nosiocima realizacije projekta, kojim će se detaljnije odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u projektu.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i generalni direktor mađarske kompanije MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Frico potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da će danas potpisani sporazumi o saradnji sa Mađarskom doprineti daljem napretku i razvoju dve zemlje i uticati na bolji i kvalitetniji život građana. Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović razgovarali su sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom i ministrom finansija Mihaljom Vargom.

Sastanak ministara je održan na Paliću, gde je danas održana prva sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, i gde je potpisano više sporazuma o saradnji dve zemlje. Mali je istakao da saradnja Srbije i Mađarske nikada nije bila bolja, jer dve države veže jako, strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo. On je izrazio očekivanje i da će Strateški savet doprineti daljem jačanju tih odnosa. Mali je kao veoma važno istakao potpisivanje Zajedničke izjave o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske.

Na sastanku ministara je razgovarano o značaju carinske kontrole na pruzi Segedin-Subotica, odnosno da se kontrola radi samo u jednoj tački za obe uprave carina. Razgovarano je i o mogućnosti izgradnje novog savremenog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, a koji bi se nalazio u blizini graničnog prelaza Horgoš, čime bi se obezbedio brži protok roba i usluga. Mali je rekao da je za obe zemlje značjano što je potpisivan sporazuma o izgradnji novog naftovoda, kojim će se rafineriju u Novom Sadu povezati sa Mađarskom, a što će Srbiji omogućiti da dalje diversifikuje svoje izvore snabdevanja energentima.

On je kazao da će zajedničko preduzeće mađaraske kompanije MVM i Srbijagas, o čemu je danas potpisan sporazum, početi da posluje pre nastupanja grejne sezone. Takođe, u narednom periodu je planirano potpisivanje sporazuma iz oblasti poreza. Ministri su izrazili zadovoljstvo i zbog rekordne spoljno-trgovinske robne razmene dve zemlje, jer je Mađarska u 2022. godini bila peti spoljno-trgovinski partner Srbije, iako je do skoro bila na 13. mestu.

Osnivanje zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za gas pomoćiće da se taj energent 21. veka više koristi u Srbiji, rekao je danas predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

On je rekao da je gas u Mađarskoj u širokoj upotrebi i da bi to iskustvo moglo da se koristi i u Srbiji gde se gas malo koristi.

„Srbija je favorizovala upotrebu gasa u industriji, stanovništvo ga malo koristi, a i malo elektroenergetskih kapaciteta koristi gas za proizvodnju električne energje, a termoelektrane na ugalj su zastarele i treba da se smanjuje upotreba fosilnih goriva“, rekao je Vuletić.

On je rekao da u Velikoj Birtaniji 80 odsto potrošača koristi gas, u Holandiji 55 odsto, a da je visok procenat i u Mađarskoj, dok u Srbiji široka potrošnja obuhvata 15 odsto potrošača. Vuletić je ocenio da će osnivanje tog preduzeća biti najveći dobitak, kao i korišćenje mađarskog skladišta. Što se tiče nabavke gasa, kako je rekao, tu se ne mogu očekivati neki benefiti jer se i Mađarska gasom snabdeva preko Srbije i Balkanskog toka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari