Potpisan Sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu 1Foto: Milica Vuckovic / FoNet

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Agencija za upravljanje lukama, opština Veliko Gradište i Srbijavode potpisali su danas Sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu.

Soprazum je rezultat prethodno potpisanog Memoranduma o razumevanju u oblasti nautičkog turizma u unutrašnjim plovnim putevima, između Ministarstva i Agencije za upravljanje lukama, objavila je Agencija za upravljanje lukama.

„Sporazum koji je danas potpisan omogućiće početak rada na procesu izgradnje marina i međunarodnih putničkih pristaništa i time značajno doprineti unapređenju održivog i planskog razvoja nautičkog turizma u ovom delu Srbije, kao i razvoju turističko-rekreativnog kompleksa na Srebrnom jezeru, gde se iz godine u godinu beleži sve veći rast broja turista i noćenja“, kazala je ministarska trgovie, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Kako je navela, trenutno postoji pristan za čamce bez pratećih sadržaja, ali Dunavom prolazi sve više luksuznih plovila i ti turisti takođe imaju želju da svrate na Srebrno jezero.

„Dunav ovde predstavlja i granicu s Rumunijom odakle dolazi sve veći broj turista“, rekla je Matić.

Ona je dodala da za opštinu Veliko Gradište, izgradnja marine znači izuzetan rast turističkog potencijala, a time i veću posećenost ove opštine.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da marine predstavljaju važan segment nautičkog turizma, da je u prethodnom periodu ova oblast normirana, a proglašena su prva lučka područja, dok je Agencija izradila Studiju razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi.

„Studija pruža mogućnost za nove investicije i projekte izgradnje marina, čime će se pospešiti nautički turizam u Srbiji. Predviđena su dalja značajna ulaganja u marinu u Velikom Gradištu, što će doprineti povećanju prihoda ove lokalne samouprave i privlačenju ljubitelja nautike na istok naše zemlje“, kazao je on.

Perović je naglasio da će se intenzivno raditi da buduće marine u Srbiji budu deo nautičkih karata Evrope.

Dodao je i da je Veliko Gradište prepoznato kao perspektivna lokacija za razvoj marine i međunarodnog putničkog pristaništa zbog blizine turističkih i sportskih sadržaja, pre svega Srebrnog jezera.

Prema njegovim rečima, Agencija je tokom 2021. godine uložila sredstva u izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa kod Ramske tvrđave.

„Izgradnja i otvaranje marina i novih međunarodnih putničkih pristaništa podići će vidljivost nautičkih potencijala naše zemlje. Želimo da u potpunosti iskoristimo brojne mogućnosti Dunava za dalje poboljšanje međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja“, zaključio je Perović.

Direktor Srbijavoda istakao je da će zahvaljujući ovom infrastrukturnom projektu opština Veliko Gradište dobiti marinu i na taj način se uvrstiti među atraktivne destinacije za nautičare, kao i da će se povećati vidljivost nautičkih potencijala Srbije i inostranim turistima približiti kulturno-istorijske znamenitosti i prirodna bogatstva Srbije.

„Srbijavode će u skladu sa svojom delatnošću učestvovati u pripremi potrebne tehničke i druge dokumentacije, vršiti poslove investitora i stručnog nadzora u toku izvođenja radova kako bi se ovaj Projekat uspešno realizovao“, istakao je Puzović.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić istakao je da će se izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera dodatno unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera.

U sklopu marine planirani su i objekti kao što su uprava, klub, prostor za smeštaj plovila, smeštajni kapaciteti, komercijalni i drugi sadržaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari