Potpisan ugovor vredan 80 miliona evra za izgradnju solarne toplane u Prištini 1foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

Ministarstvo finansija i kompanija za daljinsko grejanje Prištine, „Termokos“ potpisali su danas ugovor vredan 80 miliona evra za izgradnju solarne toplane u prestonici.

Kako je objavljeno prilikom potpisivanja ugovora njena izgradnja biće realizovana kroz ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBOR) koja je izdvojila 23,2 miliona evra, nemačkim KfW sa 31,6 miliona evra, grantom Evropske unije od 21,5 miliona evra i doprinosom vlade od 4,4 miliona evra.

Ovim projektom je predviđena izgradnja solarne toplane u Prištini, kroz koju će kapacitet proizvodnje toplotne energije Termokosa biti proširen do 50 MW. Predviđeno je da oko 38.000 građana koji trenutno nisu deo toplovodne mreže dobiti pristup uslugama Termokosa nakon završetka projekta.

Ministar finansija Hekuran Murati izjavio je da će izgradnja toplane biti najveća investicija u regionu „u smislu proizvodnje toplotne energije iz solarne energije“. „Ovaj projekat omogućava većem broju građana da imaju grejanje u svojim domovima po jeftinijoj ceni i istovremeno utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha“, rekao je Murati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari