Potpisani ugovori EIB-a i pet banaka Srbije o finansiranju malih preduzeća 1Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između Evropskog investicionog fonda, dela EIB grupe, sa predstavnicima pet banaka iz Srbije o pomoći pri finansiranju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

Ugovor o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć mailim i srednjim preduzećima u Srbiji, u iznosu od 20 miliona evra, sa Evropskim investicionim fondom potpisali su predstavnici Rajfajzen banke, Unikredit banke, Prokredit banke, Banke Inteza i Komercijalne banke, navodi se u saopštenju Vlade.

Potpisivanju sporazuma između predstavnika banaka prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, kao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

Kako se dodaje, EIF će upravljti projektom, koja će omogućiti odabranim komercijalnim bankama da pod povoljnijim uslovima podrže oko 1.250 malih i srednjih preduzeća. Bolji uslovi odnose se na niže kamatne stope, manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju ovih elemenata. U naredne tri godine, Evropska unija će sa doprinosom od 20 miliona evra aktivirati i do 180 miliona evra u vidu povoljnih zajmova.

Pokrenuta inicijativa „EU za Srbiju – finansiranje MSP“ usmerena je na nove zajmove za srpske firme i nova je evropska finansijska garancija za banke u Srbiji, koja će omogućiti malim i srednjim preduzećima da lakše dođu do kredita. To je prilika za zajmove pre svega za startap preduzeća, male firme i preduzetnike koji inače ne bi mogli da dobiju kredit, ističe se u saopštenju.

Brnabić je istakla da je razvoj malih i srednjih preduzeća ključan za održivi rast srpske ekonomije.

„Zahvalna sam Evropskoj uniji, Evropskom investicionom fondu, Evropskoj investicionoj banci i lokalnim bankama na njihovoj podršci ovom projektu. Ovaj program omogućiće preduzetnicima da dalje razvijaju svoj biznis i da jačaju srpsku ekonomiju“, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je istakla da je to još jedan elemenat koji se pridodaje čitavom setu mera, od investicija u obrazovanju i nauci, izmenama ključnih zakona u poslovanju, do poreskih olakšica, kako bi se transformisala srpska ekonomija i omogućile inovacije koje podstiču potrebni rast. Brnabić je ocenila da je ovo „važan korak u korišćenju sjajnih mogućnosti koje nam je donela Četvrta industrijska revolucija označena digitalizacijom“.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac zahvalio je Evropskoj uniji što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i obezbedila 20 miliona evra iz IPA fondova za ovaj značajan projekat.

”Cilj nam je bio da obezbedimo najbolji mogući pristup povoljnim zajmovima za mala i srednja preduzeća kako bismo podstakli rast i razvoj sektora MSP. Drago nam je da su se za to zainteresovale banke, da smo na istom kursu i – zahvaljujući zajedničkom delovanju obim zajmova je znatno premašio prvobitna očekivanja. Procenjuje se da će oko 180 miliona evra u povoljnim zajmovima biti na raspolaganju za najmanje 1.250 malih i srednjih preduzeća”, izjavio je Trivunac.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da je pristup finansijama često jedna od prepreka firmama u Srbiji, naročito malim.

„Ovaj projekat će im omogućiti da postanu konkurentnije. Dakle, ovaj fond daje novi podstrek ne samo tim preduzećima već čitavoj srpskoj privredi”, kazao je Fabrici

Direktor programa u okviru EIF-a Hubert Kotonji rekao je da će Evropski investicioni fond pomoći odabranim bankama, koje će sprovesti program „EU za Srbiju – finansiranje MSP“, da poboljšaju finansijske uslove koje nude malim i srednjim preduzećima kao krajnjim korisnicima, pospešujući zapošljavanje i privredni rast u Srbiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari