Potpisano još 65 ugovora za subvencionisanje kupovine kuća u selima Srbije 1Foto: Beta/MILOS MISKOV/DS

Svaki mladi čovek u Srbiji koji želi da živi na selu, imaće priliku da dobije svoj krov nad glavom – poručio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posle potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu prvih 65 seoskih kuća sa okućnicom.

On je pozvao mlade ljude „da se odvaže, da potraže kuću kod komšija, prijatelja, u zavičaju“, a lokalne samouprave će ih podržati i država će odobriti sredstva za kupovinu.

„U narednom periodu pomoći ćemo im i da krenu da privredjuju“, najavio je Krkobabić.

Kuća sa najvećom okućnicomo od 1,88 hektara, za čiju subvencionisanu kupovinu je potpisan ugovor, nalazi se u selu Planinica kod Mionice.

Najjeftinija nekretnina koja košta 588.168 dinara, u selu Bačko Gradište, u opštini Bečej, ima 67 kvadratnih metara i okućnicu od 2,64 ara.

Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš).

Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336 kvadratnih metara.

Krkobabić je potpisao trojne ugovore sa gradonačelnicima/predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Kako je rekla dvadesetogodišnja Anastasija Čakarević, koja će sa svojim partnerom živeti u Mioničkom selu Planinica, to je podstrek mladim bračnim parovima i porodicama da odluče da žive na selu u zdravom i prirodnom okruženju.

„Na našem imanju gajićemo malinu, kupinu i aroniju i želimo da naša deca budu rumena i da imaju dosta slobodnog prostora za igru“, kazala je Čakarević.

Predsednik Opštine Mionica Boban Janković izjavio je da će lokalna samouprava rado davati podršku mladima da se osamostale i zasnuju svoje porodice na selu i pohvalio ideju ministra Krkobabića za rešavanje stambenog pitanja ovih mladih ljudi, kao osnovnom preduslovu za njihovu budućnost.

U 65 dodeljenih seoskih kuća na teritoriji 17 opština živeće osam mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije.

„Prezadovoljni smo odzivom. Ovaj program treba da traje dugo, ne pet nego deset i više godina. Želimo vam svu sreću, puno dece i rodne godine za one koji će se baviti poljoprivredom. Život na selu je nekada lep, nekada težak ali u njemu je svakako budućnost Srbije“, poručio je mladim potpisnicima ugovora o subvencijama agroekonomista Milan Prostran, zamenik predsednika Komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta.

Kao i prošle godine, ovim programom predvidjena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku do 45 godina za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za te namene u budžetu Srbije ove godine predvidjeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra.

U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u 100 lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari