Poverenica najavila preporuku Ministarstvu trgovine da se ne radi nedeljom 1Foto: Medija centar

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da će „Ministarstvu trgovine uputiti preporuku da se ne radi nedeljom“.

„Ja iz protesta ne kupujem nedeljom u tržnim centrima. Počeli smo analizu, i to će biti inicijativa ili preporuka jer to je ogroman broj ljudi koji radi nedeljom i ne može da bude sa svojom porodicom“, kazala je Janković na konferenciji „Poslovanje po meri porodica“.

Taj skup je u Beogradu organizovala „Biznis info grupa“, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u saradnji s Unicefom – Srbija.

Janković je na sastanku zatražila da se Zakon o finansijskoj podršci porodicama dopuni poreskim podsticajima za kompanije koje brinu o zaposlenima koji imaju porodicu, i odredbom o obaveznom roditeljskom odsustvu za očeve, saopštila je danas pres služba poverenice.

Poverenica je navela da nije dobijala pritužbe o direktnoj diskriminaciji trudnica, majki i žena uopšte postavljanjem pitanja poslodavca „Da li planirate da ostanete trudni?“, već je rekla da se zaposlene majke žale na niže zarade, lošije radno mesto i nemogućnost napredovanja po završetku porodiljskog odsustva.