Poverenik potvrdio: RGZ radi u skladu sa zakonom 1Foto:Radnik.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa svojim mandatom, sproveo je detaljan nadzor nad radom Republičkog geodetskog zavoda 2. oktobra, nakon što je primio žalbe na rad RGZ-a od strane Javnobeležničke komore Srbije i javnog beležnika Srbislava Cvejića, predsednika Komore.

Žalbe su se, kako se navodi u saopštenju RGZ, odnosile na transparentno izveštavanje RGZ-a o stanju na tržištu nepokretnosti u kojim se navodi Kancelarija javnog beležnika Srbislava Cvejića kao kancelarija sa najviše dostavljenih ugovora i najvećim obimom novčanih sredstava sa celokupnog i delimično regulisanog tržišta nepokretnosti.

Ovaj nadzor je uključivao detaljan pregled rada RGZ-a i praksi u oblasti transparentnosti i zakonitosti.

Rezultati ovog nadzora su jasni i nedvosmisleni, ističu, a to je da RGZ radi u skladu sa zakonima i najboljim svetskim praksama.

„Posvećenost RGZ-a transparentnosti i zakonitosti ne samo da je u skladu sa zakonima Republike Srbije, već takođe služi kao primer najvišim standardima koji se primenjuju širom sveta. Poverenik je profesionalno i objektivno radio svoj posao, ne podležući pritiscima pojedinaca, čime je potvrdio svoju nepristrasnost i posvećenost zaštiti interesa građana Srbije i borbu za potpunu transparentnost rada državnih organa i svih učesnika na tržištu nepokretnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz Republičkog geodetskog zavoda tvrde da su svesni da u javnosti postoje predrasude prema RGZ-u koje datiraju još od starog sistema zemljišnih knjiga.

„Međutim, država Srbija je reformisala i modernizovala sistem katastra nepokretnosti, gde su javni beležnici postali neposredni servis građana. U svetlu ovih promena, postaje izuzetno važno da Komora javnih beležnika i njen predsednik aktivno podrže transparentnost i javnost u svom radu. Umesto borbe protiv ovih principa, zajednički rad na promociji transparentnosti i otvorenosti doprineće izgradnji poverenja i pravne sigurnosti građana i osigurati dalji razvoj tržišta nepokretnosti“, ističe se u saopštenju Zavoda.

Republički geodetski zavod je, kako navode, dosledan u svojoj misiji pružanja transparentnih, zakonitih i pouzdanih informacija građanima Republike Srbije u vezi sa tržištem nepokretnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari