Pozivi za sufinasiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije 1foto (BETAPHOTO/UNDP Communications Serbia)

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavili su dva javna poziva za sufinasiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije, saopštio je danas UNDP Srbija.

Objavljeni su pozivi za saradnju nauke i privrede u razvoju i primeni cirkularnih modela poslovanja i poziv za integrisanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u sistem upravljanja otpadom.

Cilj raspisivanja ovih poziva je da se podrže rešenja koja doprinose efikasnoj upotrebi sirovina i energije, smanjenju emisija štetnih gasova, a time i ublažavanju klimatskih promena, kao i poboljšanju kvaliteta života ranjivih grupa.

Na javni poziv za saradnju nauke i privrede se mogu prijaviti naučnoistraživačke organizacije u Srbiji koje sarađuju sa privredom, dok je drugi poziv namenjen organizacijama civilnog društva, socijalnim preduzećima i naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji koje imaju predloge za uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom.

Najboljim inicijativama izabranim kroz ta dva javna poziva biće dodeljeni finansijski podsticaji u iznosu od po 10.000 američkih dolara kako bi bile sprovedene u praksi.

Rok za dostavljanje prijava je 27. jul ove godine, do 17 časova.

Javni pozivi su raspisani u okviru projekta „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice“, koji sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari