Pravnici i ekonomisti najtraženiji u javnoj upravi 1prof. dr Danilo Rončević, direktor Službe za upravljanje kadrovima Foto: Promo

Na više od 1000 slobodnih radnih mesta, oglašenih u poslednjih godinu dana za rad u državnim organima, testirano je više od 4000 kandidata.

To je podatak vladine Službe za upravljanje kadrovima koji slikovito prikazuje kakvo je interesovanje za zapošljavanje u današnjoj administraciji. Pravnici i ekonomisti su najtraženiji profili za državne činovnike, a najviše oglašenih slobodnih radnih mesta bilo je u službi Uprave carina, zatim Poreskoj upravi i u Republičkom geodetskom zavodu.

Izbor kandidata je definisan prvenstveno Zakonom o državnim službenicima i Uredbom o javnom i internom konkursu, a na koji način država nastoji da privuče i zadrži kvalitetne kadrove govori direktor Službe za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije prof. dr Danilo Rončević:

„Da bi bila najveći poslodavac, i da bi bila efikasna, država mora da radi na svojim zaposlenima, u ovom slučaju na državnim službenicima. Sistem koji je kreiran u Republici Srbiji jeste takav da od procesa selekcije, koji je izuzetno kompleksan, do ulaska u državnu upravu, do sedanja na to radno mesto za koje ste izabrani, svi koraci su precizno definisani. Hteo bih posebno da istaknem da smo radi objektivizacije celog ovog konkursnog postupka, i radi izjednačavanja svih učesnika u konkursnom postupku, veliki deo faza za prijem kandidata digitalizovali.“

Kada bude primljen u javnu upravu, i za dalji razvoj svakog zaposlenog, država na raspolaganju ima različite instrumente. Između ostalih Rončević ističe vrednovanje radne uspešnosti putem koje svaki zaposleni može da ostvari veći koeficijent za platu i napredovanje u karijeri, u smislu zvanja koje bi mogao da dobije i ulaganja u njegovo obrazovanje.

U SUK-u se trude da putem većeg broja komunikacionih kanala oglase i privuku što veći broj kvalitetnih kandidata.

„Pored onih klasičnih, standardnih načina kojima oglašavamo slobodna radna mesta putem Nacionalne službe za zapošljavanje, njihovog nedeljnika, internet prezentacije Službe za upravljanje kadrovima, jedna novina koju moram posebno da istaknem od pre godinu i po dana jeste Vajber zajednica koju smo pokrenuli sa željom da kandidati odnosno građani ne moraju da dođu do državne uprave i pitaju da li imaš posao za mene, nego je želja bila da mi priđemo građanima, kažemo koji su poslovi koje u ovom trenutku možemo da im ponudimo, da ih oni pogledaju i prijavi se“, kaže Rončević.

Pravnici i ekonomisti najtraženiji u javnoj upravi 2
Foto: Promo

On dodaje i da je pandemija koronavirusa pokazala da poznavanje digitalnih kompetencija, rada na računaru, mora da se smatra osnovom:

„Kao i stručna sprema koju tražimo, tako isto tražimo i digitalne kompetencije koje moraju biti na nekom određenom nivou da bi neko mogao da uđe u državnu upravu.“

Profesionalizacija i depolitizacija javne uprave spada među osnovne principe uprave na kojima insistira Evropska unija, a usvajanje i primena savremenih principa upravljanja kadrovima ima veliki značaj za razvoj moderne i efikasne državne uprave.

U proteklom periodu, Evropska komisija je pružala veliku podršku unapređenju procesa upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi, kako putem direktnih grantova iz sredstava IPA fondova, tako i preko inicijative SIGMA i drugih projekata.

Pravnici i ekonomisti najtraženiji u javnoj upravi 3
Foto: Promo

Od 2014. godine SIGMA je najveći partner Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u procesima profesionalizacije i depolitizacije uprave. Takođe, EU je finansijski podržala projekat uspostavljanja Nacionalne akademije za javnu upravu kao centralne institucije za stručno usavršavanje u javnoj upravi, a posebno je podržala inicijativu jačanja profesionalnih kapaciteta državnih službenika na najvišim rukovodećim mestima.

EU je glavni donator i višegodišnjeg projekta uvođenja funkcije upravljanja ljudskim resursima u jedinicama lokalne samouprave i profesionalizaciju lokalne administracije, a sredstvima iz IPA 2019/2020 fonda finansira se i projekat uspostavljanja Informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima u državnoj upravi.

„Kutak za kandidate“, blog Službe za upravljanje kadrovima, jedan je od dobitnika ovogodišnje Specijalne nagrade za osnaživanje i zapošljavanje mladih i za zadržavanje mladih talenata koje dodeljuje Regionalna škola za javnu upravu – ReSPA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari