Predsednik Nigerije povećao plate da bi sprečio štrajk 1 EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE

Nigerijski predsednik Bola Tinubu danas je povećao plate pojedinim državnim službenicima u poslednjim naporima da se umire sindikati čiji bi planirani štrajk ove nedelje mogao da zatvori vladine kancelarije u svim sektorima privrede.

Predsednik je najavio nove mere u televizijskom obraćanju povodom obeležavanja 63. godišnjice nezavisnosti Nigerije.

Povećanja plata za koje se očekuju da će stupiti na snagu ovog meseca poveća će minimalnu platu na 55.000 naira (oko 70 evra), što je još uvek daleko ispod 200.000 naira (243 evra) koje su sindikati tražili.

Sindikati nisu odmah komentarisali Tinubuovu najavu.

Sindikati koji predstavljaju nigerijske državne službenike najavili su da će stupiti u štrajk na neodređeno vreme počev od utorka u znak protesta protiv vladinih mera štednje.

Tinubu je danas rekao da će novo povećanje plata povećati plate radnika „bez izazivanja inflacije“.

Na funkciji od maja, Tinubuova politika usmerena na jačanje ekonomije Nigerije udvostručila je troškove života za više od 210 miliona stanovnika Nigerije koji su već bili pogođeni sa visokom inflacijom. U avgustu je inflacija dostigla 18-godišnji maksimum od 25,8 odsto.

Nakon što je već prvog dana na funkciji okončao subvencije za gas cena benzina se udvostručila, što je rezultiralo povećanjem cena ostalih proizvoda. Vladina devalvacija valute dodatno je povećala cene, uključujući hrane.

Da bi povećao zaposlenost i prihode, Tinubu je rekao da će njegova administracija obezbediti investiciona sredstva za preduzeća i da će početi da daje gotovinu za dodatnih 15 miliona „ugroženih domaćinstava“ kao deo programa socijalne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari