Predsednik Privredne komore Kosova: Mere Evropske unije i slabljenje odnosa sa SAD naneli štetu privredi 1foto EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Mere Evropske unije, pad izvoza i slabljenje odnosa sa Sjedinjenim Državama, neki su od faktora koji su i te kako naneli štetu ekonomiji Kosova, ocenio je predsednik Privredne komore Ljuljzim Rafuna i pozvao Vladu da uspostavi koordininaciju sa međunarodnim prijateljima za svaku odluku koju donese, inače zemlja gubi milione evra.

Rafuna smatra da nedostatak koordinacije sa međunarodnom zajednicom ostavlja trag i šteti imidžu Kosova, piše portak KoSSev pozivajućiu se na albanske medije u Prištini.

Izazov za Kosovo je, smatra Rafuna, da – pored kapitalnih projekata koji su predviđeni zakonom o budžetu – postoji i veoma velika prepreka obustavljanjem projekata čiji je iznos premašio 300 miliona, kao rezultat kaznenih mera koje su uvedene Kosovu.

Kako bi se pomoglo privrednicima, Rafuna kaže da zajedno rade na dovođenju što više inostranih investitora i da su se fokusirali i na arapske zemlje i tržište SAD.

Ovim posetama, rekao je Rafuna, pokušavaju da prenesu poruku investitorima koji žele da ulažu da „Kosovo nije mesto rata, već mira“.

Rafuna je povodom pada izvoza rkao da treba preduzeti mere za pomoć proizvodnji, a od nadležnih institucija je zatražio da dignu glas i u regionu i na tržištu EU, kako bi kosovski proizvodi što dalje doprli.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u januaru 2024. je izvezena roba u vrednosti od 60,3 miliona evra, dok je uvoz bio 380 miliona evra, što je smanjenje izvoza od tri odsto, a povećanje uzvoza za 7,4 odsto, u odnosu na isti period 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari