Predsednik SO Bujanovac zatražio zvanične brojeve o broju Srba i Albanaca u državnim organima 1Bujanovac, foto: Vojkan Ristić

Predsednik Skupštine opštine u Bujanovcu Enver Ramadani izjavio je danas da se tokom protekle dve decenije, od kada se govori o integraciji Albanaca u sistem državnih institucija, „nije odmaklo daleko od početka“, te da je zbog toga zvanično zatražio od centralnih vlasti podatke o etičkoj strukturi zaposlenih na lokalnom nivou.

Ramadani je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da je zvanične podatke o broju zaposlenih Albanaca, ali i Srba, zatražio pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, „kako bi pokazao diskriminaciju“.

„Mi nemamo zvanične i istinite podatke o tome, iako su oni ključni za procenu uspeha ili neuspeha procesa integracije Albanaca u državne institucije u proteklih 20 godina“, rekao je za Ramadani, dodajući da je „veoma mali broj Albanaca uključen u rad državnih institucija i organa“.

Zbog toga, dodao je, predstavnici Albanaca zahtevaju da u svim institucijama u Pčinjskom okrugu Albanci budu zastupljeni sa 30 odsto, „srazmerno njihovom broju u tom području“.

Kao primer, Ramadani je naveo Zdravstveni centar u Vranju u kome se leči oko 40 odsto pripadnika albanske nacionalne manjine, dok, prema njegovim navodima, „u toj zdravstvenoj ustanovi nema nijednog zaposlenog Albanca, bilo da je čistač ili lekar“.

Ramadani je objasnio da je namera predstavnika Albanaca da se vidi da li se stanje može popraviti nabolje, jer po Ustavu Srbije, podsetio je, „Albanci imaju pravo da traže zastupljenost u državnim institucijama srazmernu broju albanskog stanovništva u tom delu Srbije“.

„Zbog toga smo informacije zatražili od svih državnih institucija u Bujanovcu, počevši od Osnovnog suda, Tužilaštva, Bujanovačke banje, Doma zdravlja, Crvenog krsta, PIO, Veterinarske stanice, Službe za katastar“, prezicizirao je Ramadani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari