Predstavilo se 40 proizvođača 1Foto: Z. Panić

Na Šestom sajmu pirotske peglane kobasice koji je održan prošlog vikenda u Pirotu učestvovalo je 40 proizvođača peglane kobasice, tridesetak vinarija iz regiona i dvadesetak proizvođača sira i kačkavalja.

Goran Panić iz ekipe „Murdža“ pobednik je Sajma koji je izazvao veliko interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva, najviše iz susedne Bugarske. Drugo mesto pripalo je Dejanu Đorđeviću iz ekipe „Zlatna potkovica D/N“, a treća nagrada pripala je Milanu Saviću iz ekipe M/M.

„Osim posetilaca iz Bugarske, danas je bilo dosta posetilaca iz Šumadije i Vojvodine. Raduje najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića oko podrške Ministarstva malim proizvođačima. To je dobra vest i nadam se da će biti još više proizvođača ovog našeg specijaliteta“, rekao je pobednik Sajma Goran Panić iz ekipe „Murdža“, koji na Sajmu učestvuje od početka a peglanu pravi desetak godina.

Drugoplasirani Dejan Đorđević je rekao da i njegova ekipa učestvuje od početka Sajma.

„Bitno je da se nastavlja tradicija proizvodnje peglane kobasice, koja je najzdraviji proizvod od mesa, zato što nema konzervansa i suši se na vazduhu. Srećni smo zbog drugog mesta a to je potvrda da smo poboljšali kvalitet“, rekao je Đorđević.

Milan Savić je takođe zadovoljan osvojenim trećim mestom.

„Veoma sam zadovoljan jer nastavljamo porodičnu tradiciju. Vredeo je sav trud koji smo uložili“, rekao je Savić.

Sajam su u subotu u hali Kej otvorili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

„Posebno mi je zadovoljstvo da saopštim da se posle Exita i Guče za treće mesto bore Kupusijada u Mrčajevcima i pirotski Sajam peglane kobasice. Ovo je jedinstvena prilika da postanete treći i idete dalje. Pre mesec dana donet je Pravilnik koji omogućava da mali proizvođači svoje proizvode mogu da prodaju na kućnom pragu. To će moći da rade na jedan legalan način i da imaju potvrdu da je ta hrana potpuno bezbedna, da je prodaju u marketima i na tržište. Nadam se da će ovaj pravilnik koristiti proizvođačima peglane kobasice u Pirotu“, rekao je Nedimović.

Vladan Vasić se zahvalio posetiocima iz cele Srbije i susedne Bugarske na velikoj poseti Sajmu.

“Kao što vidite, jedan proizvod koji se proizvodio u podrumima, radionicama i garažama, izneli smo na svetlo dana i stavili ga rame uz rame sa drugim brendovima koje Pirot ima, kao što su kačkavalj i ćilim, i omogućili ljudima koji se bave preradom mleka i mesa da zarađuju od prodaje svojih proizvoda. Sve to doprinosi razvoju lokalne ekonomije i turizma i želim da se ovim poslom bavi sve više ljudi“, rekao je Vasić, podsetivši da svake godine Grad Pirot u podsticaj razvoja poljoprivrede uloži oko 500.000 evra.

Sajam su organizovali Turistička organizacija Pirota, Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, Dom kulture i Sportski centar Pirot a pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Prijatelji Sajma su Tigar tajers i Dunav osiguranje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari