Predstavljanje poziva Programa EU PRO Plus sutra na Zlatiboru 1Foto: Promo

Program evropske podrške razvoju opština EU PRO Plus predstaviće na Zlatiboru, 28. oktobra, poziv za podnošenje prijava za izradu teritorijalnih strategija.

U hotelu Mona, u 10 časova, održaće se info-sesija na kojoj će predstavnici tog programa predstaviti poziv zainteresovanim lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga i predstavnicima Regionalne razvojne agencije „Zlatibor” iz Užica.

Biće pojašnjeni uslovi poziva, instrumenti i metodologija razvoja strategija integralnih teritorijalnih investicija, održivog urbanog razvoja i njihovo sprovođenje.

Tim pozvom, kako je saopšteno, Evropska unija će obezbediti podršku lokalnim samoupravama u izradi strateških dokumenata, neophodnih za održivi lokalni razvoj, koje će im koristiti da definišu zajednička rešenja za pitanja, kao što su braunfild lokacije i industrijske zone, neformalna naselja, rešavanje društvenih ili ekoloških problema ili zaštite kulturnog nasleđa tog kraja.

Strategije bi, takođe, trebalo da formulišu buduće planiranje u brojnim sektorima uključujući obrazovanje, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.

Aktivnosti programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 30 miliona evra.

Program, čiju realizaciju, kako se navodi, vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave u dva regiona – Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Nakon Zlatibora, poziv će biti predstavljen u Kragujevcu 2. novembra, Vrnjačkoj Banji 4. novembra, Velikom Gradištu 16. novembra, Nišu 18. i Vranju 23. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari