Prekinuta Skupština akcionara Dnevnika AD 1

Nezadovoljni tumačenjem Milana Radina, predsednika Skupštine akcionara „Dnevnik a.d.“, manjinskog vlasnika novosadskog dnevnog lista Dnevnik, da tokom glasanja prisutnih akcionara nije ostvarena potrebna većina za njegovu smenu, članovi udruženja „Akcionari Dnevnik“ su danas napustili sednicu Skupštine akcionara nakon čega je ona prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Kako za Danas objašnjava Mile Stanivuk, predstavnik udruženja „Akcionari Dnevnik“, na početku Skupštine je konstatovano da postoji kvorum i da prisutni akcionari poseduju 54.800 akcija preduzeća.

– Za kvorum je potrebno prisustvo akcionara koji poseduju minimalno 35.591 akciju. Međutim, nakon glasanja za smenu Radina, odnosno izbor novog predsednika za koga udruženje „Akcionari Dnevnik“ predlaže mene, predsednik Skupštine je izneo podatak da su za njegovu smenu glasali akcionari koji navodno poseduju svega 34.000 akcija. Po njegovom tumačenju to je nedovoljno jer je za smenu potrebna većina od 35.591 akcija. Mi smatramo da je to kršenje svih zakonskih normi jer je za smenu Radina potrebna prosta većina prisutnih na Skupštini koju smo mi ostvarili. Takođe, smatramo da glasanje nije prebrojano na adekvatan način jer je shodno  ustanovljenom kvorumu lako doći do zaključka da je daleko više ljudi bilo za Radinovu ostavku nego što je to prikazano – ističe Stanivuk.

Prema njegovim rečima, članovi udruženja „Akcionari Dnevnik“ su od predsednika Skupštine zatražili ponovljeno glasanje gde bi se svaki akcionar pojedinačno izjašnjavao o ostavci. – To nije prihvaćeno, što je za nas nedopustivo i predstavlja pokušaj izbegavanja uvažavanja činjenice da Radin nema većinu za ostanak na funkciji te smo u znak protesta napustili sednicu Skupštine akcionara. Nakon toga konstatovano je da zbog nedostatka kvoruma ne postoje uslovi za njen dalji rad te je prekinuta – kaže Stanivuk.

On dodaje da je zakonska obaveza da se nova sednica Skupštine akcionara zakaže u roku od 15 do 30 dana kao i da će na toj sednici biti dovoljno da prisustvuje jedna trećina akcionara kako bi bila validna te glasovi jedne četvrtine akcionara kako bi Radin bio smenjen. – Mi ne odustajemo od naših zahteva a to su smena Radina i članova Nadzornog odbora „Dnevnik a.d.“ i postavljanje novih kadrova na te funkcije a koje naše udruženje predlaže. Očekujemo da ćemo na sledećoj sednici Skupštine akcionara ostvariti većinu i izglasati većinom sve tačke dnevnog reda – kategoričan je Stanivuk.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.