Od 49 lokalnih samouprava kojima je odlukom Vlade Srbije od 30. decembra prošle godine uplaćeno oko milijardu dinara, Vranje je jedina u kojoj naprednjaci nisu na vlasti ili u koaliciji sa socijalistima.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt;

Ovom odlukom u dve tranše budžet grada „čašćen“ je sa 65 miliona dinara. Sredinom decembra na ime potreba za saniranje posledica vanrednih situacija uplaćeno je 11 miliona dinara, a potom je usledila i sasvim neočekivana tranša od 45 miliona dinara, što je jedina podrška u poslednje četiri godine iz državnog budžeta centralnoj opštini Pčinjskog okruga.

Kako su napokon uslišeni zahtevi koji su sadržani u desetini pisama upućenih nadležnim ministarstvima i samoj Vladi Srbije za Danas pojašnjava gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

– Mislim da je presudno bilo zalaganje dvojice ministara iz redova SPS, Ivice Dačića i Aleksandra Antića da se i mi nađemo na ovom spisku kao jedina opština u kojoj vlast vrši koalicija oko SPS, a gde su naprednjaci u opoziciji – navodi Antić. On precizira da su ovo vanredna sredstva, mimo onih koje grad dobija za redovne projekte sa kojima aplicira kod nadležnih ministarstava.

Pored Vranja, „vanredna sredstva“ u iznosu od 12 miliona dobila je i opština Vladičin Han u kojoj su na vlasti naprednjaci, dok je ostalih pet opština Pčinjskog okruga ostalo bez dinara sredstava. Najviše sredstava odlukom Vlade dobila je Gradska opština Kragujevac – 185 miliona, Niš – 80 miliona, Obrenovac – 75, Vrnjačka Banja – 70, kao i Leskovac, Jagodina i Novi Pazar u čije budžete se slilo po 60 miliona dinara za „krpljenje“ budžetskih rupa.

Premijer Vučić u Vranju 31. januara

Italijanska kompanija za proizvodnju obuće „Geoks“ u Slobodnoj industrijskoj zoni „Bunuševac“ otvoriće svoju fabriku u kojoj će ukupno biti upošljeno oko 1.200 radnika 31. januara na Dan oslobođenja Vranja od Turaka. Očekuje se da će ovoj svečanosti prisustvovati i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kome će to biti prva poseta centralnoj opštini Pčinjskog okruga od kako je premijer. Ugovor o izgradnji fabrike kompanije Geoks potpisan je 2012. godine, a do sada je na uređenju infrastrukture iz gradskog budžeta uloženo oko 15 miliona dinara. Italijanska kompanija je do sada u svojim pogonima u Vranju zaposlila više od 600 radnika, a u novom pogonu radiće još toliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari