Preuzet Energoprojekt, akcije naglo pale 1Foto: FreeImages_Dennis Bos

Protekla trgovačka sedmica, koju je obeležio završetak ponude za preuzimanje Energoprojekt holdinga (ENHL), donela je solidan promet i stagnaciju glavnih indeksa.

Ukupan promet je dostigao tri milijarde dinara (24,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 neznatno porastao na 729,4 poena. Najprometnije akcija bile su iz bankarskog sektora. Beogradska Jubmes banka (JMBN) ostvarila je promet od gotovo 91 milion dinara, mahom zahvaljujući jednoj velikoj transakciji od 7.140 dinara. Vrednost akcija ove banke, koja zauzima 0,3 odsto domaćeg tržišta, pala je do kraja sedmice na 6.800 dinara. Odličnu trgovačku nedelju ostavila je iza sebe Komercijalna banka (KMBN), čije su akcije skočile za 2,9 odsto (na 1.897 dinara) uz trgovanje od 26,4 miliona dinara. Ova najveća domaća banka pod kontrolom države objavila je snažan rast profitabilnosti u prvih šest meseci, istina ne iz osnovnog poslovnog područja. Dobitak te bankarske ustanove u periodu januar-jun dostigao je 5,7 milijardi dinara, u velikoj meri kao posledica naplate ranije otpisanih potraživanja i izostanka troškova po istom osnovu. U prvoj polovini prošle godine Komercijalna je pretrpela gubitak od 2,6 milijardi dinara.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila blagi pad vrednosti na sedmičnom nivou, ali je uspela da prošlonedeljno trgovanje okonča iznad psihološke granice od 700 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 22,2 miliona dinara. Odličan promet od 21,8 miliona dinara registrovao je Messer Tehnogas (TGAS) koji je većim delom sedmice beležio dobru tražnju. Najveći deo prometa akcije ovog proizvođača i trgovca tehničkim gasovima registrovan je u rasponu od 11.300 do 11.400 dinara. Tehnogas je nedelju završio na gornjem pragu ovog raspona, a od početka godine beleži pad od 12,4 odsto, pre svega kao posledica razočaravajuće dividende koju je odobrila Skupština kompanije.

Akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) pale su protekle sedmice 7,4 odsto na 1.388 dinara, u veoma turbulentnoj nedelji u kojoj je okončana ponuda za preuzimanje. Napred razvoj sa povezanim licima uspeo je da dođe do vlasničkog udela od 52 odsto čime je preuzeo punu kontrolu nad ovom kompanijom u kojoj je do sada država vodila glavnu reč. Ukupan promet u trgovanju ove hartije iznosio je 17,9 miliona dinara. Akcije eogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO), koji je ponovo produžio rokove za izbor koncesionara, skočile su 1,7 odsto, na 1.340 dinara, uz promet od 6,8 miliona. Ova kompanija je saopštila da je u julu nastavila trend rasta broja putnika, pa je u prvih sedam meseci usluženo gotovo devet odsto putnika više u odnosu na isti period lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari