Prezentovali proizvodnju pirotskog kačkavalja i pekarske kreacije 1Foto: Arhiva Mlekarske škole

Proteklog vikenda učenici i nastavnici Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota učestvovali su na dva važna dogadjaja u Beogradu i Novom Sadu, na “Balkan Cheese Festu“ i “Mlinarsko-pekarskim danima“.

U Beogradu je održan osmi po redu Balkan Cheese Fest,na kojem su učenici obrazovnog profila prerađivač mleka imali priliku da se upoznaju sa postupkom proizvodnje autohtonih i autentičnih sireva Balkana i da ih probaju.

Učenici su predstavili svoja znanja i umeća u spravljanju pirotskog brenda. Na licu mesta su postupno prezentovali proizvodnju pirotskog kačkavalja od dela parenja, soljenja, mešenja parenog testa, do stavljanja u modle odnosno oblikovanja. Pritom su pobrali simpatije mnogobrojnih posetioca, kaže direktor Mlekarske škole Nenad Djordjević.

Na beogradskom Sajmu je ove godine bilo preko 300 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Francuske i Holandije, koja je ovaj put pozvana kao gost.

Prema rečima Djordjevića, Novom Sadu učenici završnog razreda obrazovnog profila pekar, kao i najbolji učenici obrazovnog profila prehrambeni tehničar imali su svoj štand na Mlinarsko-pekarskim danima .

Na Sajmu su predstavili svoje kreacije iz oblasti pekarstva. Pored toga, učenici i nastavnici naše škole imali su priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima i trendovima u proizvodnji, skladištenju, preradi, pakovanju i kontroli kvaliteta žita, brašna, pekarskih i poslastičarskih proizvoda. Sajam je pored izložbenog imao i edukativni karakter, gde su prisutni mogli da se kroz stručna predavanja upoznaju sa novinama u oceni kvaliteta žitarica i deklarisanja proizvoda, kaže Djordjević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari