PKS: Veliko interesovanje učenika i roditelja za dualno obrazovanje 1Foto: Danas/Nina Čolić

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Korak do praktičnog znanja“ na kojem su učestvovali predstavnici 31 kompanije koje sarađuju sa 22 škole iz Beograda na modelu učenja kroz rad.

Cilj je da se mladi maturanti i njihovi roditelji upoznaju sa prednostima ovakvog modela obrazovanja koje omogućava znanje, iskustvo, zaposlenje i dalji razvoj karijere uz podršku privrede.

Dualnim obrazovanjem je do sada obuhvaćeno 13.000 učenika u Srbiji, od kojih su mnogi već završili ovaj model učenja kroz rad i zaposlili se u kompanijama u kojima su sticali praktična znanja i veštine.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u PKS Mirjana Kovačević rekla je da će „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja“ biti organizovan u još 11 gradova u Srbiji.

„Pripremamo se za narednu školsku godinu i predstavljamo obrazovne profile za koje će biti organizovano dualno obrazovanje, kako bi u direktnoj komunikaciji naših mladih sugrađana sa nekadašnjim učenicima ovih kompanija, sada njihovim zaposlenima, razmenili informacije i motivisali ih da se opredele za dualno obrazovanje“, rekla je Kovačević.

Model dualnog obrazovanja nudi niz prednosti našim mladim sugrađanima, ističe Kovačević, pre svega, sticanje praktičnih veština i znanja i mogućnost za zaposlenje kada završe obrazovanje.

Učenici primaju finansijsku nadoknadu dok su u kompaniji, a pokriveni su i svi ostali troškovi, poput, plaćenog transporta, ishrane.

Kompanije podstiču razvoj karijere i obrazovanja mladih tako što za brojne učenike obezbeđuju stipendije i na taj način podržavaju njihovo dalje usavršavanje.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije Gabrijela Grujić ukazala je da će mladi koji se odluče za dualni model obrazovanja imati priliku da steknu značajno iskustvo savremenog učenja u kompanijama koje je primereno i prilagođeno današnjoj digitalnoj eri i tehnološkom razvoju, dok će, ukazuje, kompanije i u narednoj školskoj godini i u godinama pred nama, u svoj tim imati mogućnost da prime mlade obrazovane ljude sa razvijenim kritičkim mišljenjem.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović navela je da kompanije koje posluju na teritoriji grada traže 750 učenika u narednoj školskoj godini, a u ponudi je 37 obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja u 22 srednje škole.

U narednoj školskoj godini u ponudi će u Srbiji biti 72 obrazovna profila po dualnom modelu obrazovanja.

Trenutno je 850 kompanija uključeno u dualni model obrazovanja, dok će od sledeće školske godine 950 kompanija biti deo tog obrazovnog modela.

Privreda je za narednu školsku godinu ponudila 4.000 mesta u sklopu kompanija gde će mladi od naredne školske godine moći da steknu nova znanja i veštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari