Prijave za sredstva iz Fonda do 1. septembra 1

Ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović je pozvao start-ap kompanije i kompanije koje imaju inovativne ideje da se prijave za sredstva iz Fonda za inovativnu dalatnost.

Predstavljajući Program podrške tehnološkim inovacijama, koji je raspisao taj Fond, on je u Regionalnoj privrednoj komori Užica naveo da taj fond raspolaže sa 330 miliona dinara, a da prijavljivanje traje do 1.septembra.

On je najavio da će Vlada Srbije finansijski podržati dva programa Fonda za inovacionu delatnost – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Program ranog razvoja je namenjen, kako je objasnio, start-ap kompanijama do tri godine starosti, koje mogu da konkurišu za iznos do 10 miliona dinara,a drugi program je osmišljen za one kompanije čiji inovacioni proizvodi mogu da budu konkurentni i one mogu da konkurišu za iznos do 37 miliona dinara.

Popović je rekao da su ti konkursi osmišljenipo uzoru na savremene koncepte zemalja sa visokim  stepenom razvoja,a koje su veličine naše zemlje, poput Švajcarske, Izraela i Finske, ali i velike ekonomije poput Rusije.

– Konceptom start-apova i inovacija država pruža mogućnost mladim inženjerima da svoje umeće i znanje pokažu i da ga inoviraju, poručio je Popović i dodao da,osim razvojne komponente, takav koncept stvara uslove za otvaranje novih radnih mesta za mlade i visokoškolovane kadrove, što je, kako je rekao, preduslov za njihov ostanak u zemlji.

Osim privrednika, predstavljanju Programa podrške tehnološkim inovacijama su prisustvovali Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari