Kada, gde i kako se građani koji žive u nelegalnim objektima mogu prijaviti za priključke na infrastrukturu? 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao je danas lokalne samouprave da organizuju proces prijave građana koji žive u nelegalnim objektima za uvođenje priključaka za struju, vodu, kanalizaciju i grejenje, jer je rok za to samo 30 dana, od 15. septembra do 15. oktobra.

„Očekujem najmanje oko 50.000 prijava, jer je otprilike toliko objekata samo u Beogradu bez priključka za struju“, kazao je Vesić za RTS.

On je dodao da će svi koji se prijave biti priključeni legalno na infrastrukturu i legalno će plaćati račune za struju, vodu i grejanje, i naglasio da će ta mogućnost postojati samo mesec dana i da neće biti produženja roka.

„Prijave se podnose isključivo nadležnim opštinama. Postoji formular koji se popunjava, a vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora“, kazao je Vesić.

Kako je objasnio, ukoliko nema takvog ugovora, kod notara se overava izjava da osoba živi u tom objektu zajedno sa svojom porodicom.

„Opštine kada prime te prijave imaju 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključiti te objekate na komunalnu infrastrukturu“, dodao je Vesić.

Ukoliko prijava bude odbijena moguća je žalba resornom ministarstvu koje ima rok od pet dana da na nju odgovori.

Prema Vesićevim rečima, komunalna preduzeća koja će priključiti objekate na svoju mrežu nemaju pravo da traže dokaz o imovini ili statusu, jedino ih se tiču tehnički uslovi za priključenje.

„Ta preduzeća su u obavezi da radove obave po hitnom postupku, a ugovore će potpisavati po važećem cenovniku koji važi i za sve ostale građane“, objasnio je Vesić.

Ministar je kazao i da ne znači da će građani dobiti priključak u roku od 30 dana, jer je to rok za prijavu, te da samo priključenje zavisi od kapaciteta preduzeća, sa kojim će građani sklopiti ugovor i priključak platiti po važećim cenovnicima samih preduzeća.

Кako je naglasio, priključenje će biti moguće samo za stambene objekte jer bi, kako je ocenio, sve drugo bilo izigravanje zakona čija je suština obezbeđivanje osnovnog ljudskog prava na tekuću vodu, struju i grejanje.

Prema njegovim rečima, u slučajevima gde je potrebno priključenje čitave zgrade gde investitori to nisu učinili, zahtev podnosi stambena zajednica.

„Ukoliko nije formirana, to čine vlasnici stanova koji mogu da plate priključak za čitavu zgradu što dosadašnji propisi nisu dozvoljavali, naveo je ministar.

Vesić je kazao i da su komunalna preduzeća u obavezi da obezbede posebne šaltere za prijave, kao i pomoć za popunjavanje formulara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari