Prilagođavanje regiona kovidu budi oprezan optimizam 1Ilustracija Foto: Uprava carina Srbije

Region centralne, istočne i jugoistočne Evrope koji sačinjavaju 23 zemlje ostvariće privredni rast od 4,2 odsto ove godine, procenjuje Bečki institut za međunarodne ekonomske studije u svojoj najnovijoj analizi objavljenoj danas.

To je 0,4 odsto veći rast od onog koji je Institut očekivao u aprilu.

Kako se navodi, bolji izgledi su rezultat snažnog rasta u prvom tromesečju u SAD (1,8 odsto) i Kini (18,3 odsto), kao i revidirane prognoze rasta za 2021. u eurozoni od 4,4 odsto i Evropskoj uniji od 4,5 procenata. Kao drugi razlog navodi se poboljšana otpornost privreda ovog regiona.

„Uprkos depresivnoj zdravstvenoj situaciji, u prvom kvartalu region je imao mnogo bolje rezultate nego što se prethodno očekivalo, ukazujući na to da su se ekonomije prilagodile pandemiji“, izjavio je Branimir Jovanović, ekonomista Bečkog instituta i autor izveštaja.

Rast će prevashodno biti vođen privatnom potrošnjom, koja bi mogla da doživi eksploziju nakon što pandemija uspori. Rast tražnje se očekuje na bazi akumulirane štednje iz 2020. i jeftinih bankarskih kredita. Poslovne investicije bi takođe trebalo da doprinesu rastu tražnje, kako kompanije budu nastavljale sa projektima koje su odložile prošle godine.

Jak priliv direktnih stranih investicija (6,5 odsto BDP-a u proseku u prvom kvartalu) će dalje pojačati ekonomsku aktivnost, a svoj doprinos će dati i oporavak izvoza, zahvaljujući povoljnom eksternom okruženju i povećanoj ino-tražnji. Očekuje se i rast zaposlenosti u drugoj polovini godine, dok će nezaposlenost pasti. Ključni faktor će biti fiskalna podrška koju pružaju nacionalne vlasti.

Inflacija će biti viša nego što je ranije očekivano, prevashodno zbog globalnog rasta cena energije i hrane. Prosečna inflacija u regionu u maju je bila 4,5 odsto, više nego u bilo kom trenutku još od 2015.

„Međutim, mi smatamo da je rast inflacije u najvećem delu privremen fenomen“, rekao je Jovanović.

Ipak, u Bečkom institutu ocenjuju da će viša inflacija primorati centralne banke da već tokom ove godine podignu kamatne stope. Šest centralnih banaka regiona je već poseglo za tom merom, dok će ih još nekoliko pratiti u stopu. Ipak, budući da je pomeranje referentnih stopa do sada uglavnom bilo simbolično, ovi potezi neće imati značajne efekte na ekonomsku ili kreditnu aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari