Prioriteti ostali isti 1

Planirani budžetski prihodi kojima će raspolagati prijepoljska opština u 2018. godini, u iznosu od skoro milijardu i 100 miliona dinara, ostali su na nivou prošlogodišnjih.

Vladajuća koalicija budžet je nazvala „investiciono-socijalnim“ i „realnim“, nešto slično kako ga je definisala i prošle godine. Opozicija se nije složila, smatrajući da je spisak investicija preveliki da bi se one, prema iznosima, mogle svrstati u „kapitalne“. Što se tiče strukture prihoda, ona se ne menja. To će reći, Prijepolje je i dalje u krugu najnerazvijenih opština, u poslednjoj, četvrtoj kategoriji, a to znači da preko 50 odsto sredstava kojima raspolaže budžet, čine transferna sredstva sa nivoa države. Sledeći najznačajniji prihod, oko 21 odsto, je od poreza na zarade. Svi ostali lokalni prihodi učestvuju u budžetu do pet procenata. Za šta je vlast planirala da utroši spomenuta sredstva u 2018. godini?

Predsednik opštine Dragoljub Zindović, predstavljajući plan prihoda i rashoda budžeta odbornicima i javnosti na sednici Skupštine opštine, kazao je da je 56 odsto sredstava namenjeno za investicije i socijalna davanja, te da nas očekuje „jedna od najznačajnijih i najuspešnijih godina“. Da bi se realizovale kapitalne investicije, kako je to naglasio Zindović, potrebna su planska dokumenta, a to ova opština nema, te je budžetom predviđeno 20 miliona dinara upravo za izradu projekata kako bi se moglo konkurisati kod relevantnih fondova i donatora.

Najviše Opštinskoj upravi

U nerazvijenoj i siromašnoj opštini, koja je ostala gotovo bez industrije, skoro da je pa sve „značajna investicija“, te ne čudi da se mnogo toga podvodi pod „kapitalno“. Za razliku od 2017. godine kada su taj spisak činile 93 stavke, ove godine su one porasle na čak 130. No, pođimo najpre od direktnih korisnika budžeta. Najviše sredstava, naravno, namenjeno je radu Opštinske uprave (skoro 194 miliona, dok je to u 2017. godini iznosilo oko 182 miliona dinara). Za rad Skupštine opštine planiran je iznos od 23 i po miliona dinara, Opštinskog veća 12 miliona, za rad predsednika opštine oko osam i po miliona dinara, a za rad Opštinskog pravobranioca milion i 760 hiljada dinara.

Sredstva namenjena osnovnom obrazovanju iznose nešto više od 100 miliona dinara, srednjem oko 42 i po miliona, a predškolskom vaspitanju skoro 89 miliona dinara. Komunalnoj delatnosti pripašće 59 miliona dinara, a 37 miliona je planirano za razvoj poljoprivrede. Ukupna sredstva za socijalnu zaštitu po svim osnovama kreću se do 60 miliona dinara. Nisu mala sredstva ni ona namenjena razvoju kulture. Ukupno je to 74 miliona dinara. Naravno, najviše je za Dom kulture ( oko 39 miliona dinara, što je značajnije povećanje u odnosu na neke prethodne godine, skoro 10 miliona dinara), Biblioteci je opredeljeno 18 miliona, a Muzeju 14 miliona dinara. I Turistička organizacija raspolagaće sa nimalo zanemarljivih 14 i po miliona dinara, što jeste na nivou prošle godine, ali je skoro duplo više nego nekih prethodnih godina. Za rad mesnih zajednica planirani rashodi su oko 11 miliona dinara.

Naravno, ne sme se izostaviti budžetsko izdvajanje za Dom zdravlja (20 i po miliona dinara), odnosno sport i omladinu (25 miliona dinara). Energetska efikasnost je posebno izdvojena stavka, jer je u fokusu lokalne samouprave i sa skoro 27 miliona dinara to će biti još jedan pomak u ovoj oblasti koja se nalazi na popisu najbitnijih, ne samo na nivou lokalnih samouprava, već i na nivou opštih tendencija.

„Kapitalne“ investicije

Ako je suditi po izlaganjima odbornika za govornicom Skupštine opštine, ono što najviše interesuje najveći broj građana je ulaganje u razvoj infrastrukture, pre svega puteva koji su u ovoj opštini odvajkada „bolna“ tačka. Želja je mnogo, a i stranačkih interesa ali bilo bi maliciozno samo tako reći, a ne istaći da su to u mnogome i realne potrebe nekih sredina. Zato i jeste važno barem pokušati da se omogući pristojnija komunikacija nekim naseljima, ma koliko je preostali broj stanovnika u njima skroman. Ovoga puta nećemo se baviti baš svim stavkama koje su navedene u Odluci o budžetu za 2018. godinu jer ih je, rekosmo, čak 130. Ukupan iznos sredstava namenjen za ova ulaganja je veći od 300 miliona dinara. Dakako, najveća investicija vezana je za radove na sanaciji puta koji povezuje dve velike mesne zajednice Seljašnicu i Kolovrat koji su intenzivirani 2017. godine , a značajna sredstva obezbeđena su sa nivoa države. Za ovu godinu budžetom je predviđen iznos od preko 50 miliona dinara. Nastavlja se i rekonstrukcija javne rasvete i uvođenje led rasvete za šta je planirano novih oko 27 miliona dinara. Najviše stavki odnosi se na popravke lokalnih puteva. Ulaganja se kreću od 3 miliona do nekoliko stotina hiljada dinara, kao i za izgradnju gradske kapele što je ponovni pokušaj da se reši ovaj problem.

Prošle godine veliki problem su bili tenderi jer se kasnilo sa javnim nabavkama, a procedure su bile u nekim slučajevima veoma duge, pa su radovi koji su bili planirani počeli da se realizuju tek u jesen. Ono što bi posebno trebalo da raduje sve je činjenica da će se početi sa sanacijom saobraćajne „žile kucavice“ grada, a to je most u Šarampovu, koji je i jedan od simbola Prijepolja.

Ostaje otvoreno pitanje kada će se ozbiljno analizirati stanje u saobraćaju i kada će među (naj)kapitalnije investicije ući izgradnja javne garaže i rešavanje pitanja parkiranja kroz parking servis.

Više i za informisanje

Inače, valja napomenuti da je prošle, posle 10 godina, lokalna vlast odredila duplo veći iznos za informisanje. Ove godine, sredstva su još povećana, pa umesto šest planirano je osam miliona dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari