Priština kaznila MTS sa 1,5 miliona evra zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti konkurencije 1Foto: Shutterstock /N1

Agencija Kosova za zaštitu konkurencije (AKK) je danas saopštila da je filijali preduzeća MTS – ogranka Telekoma Srbije na Kosovu izrečena novčana kazna veća od 1.500.000 evra, jer je prekršila odredbe Zakona o zaštiti konkurencije.

U saopštenju je navedeno da su odredbe Zakona o zaštiti konkurencije bile prekršene nepodnošenjem zahteva za obaveznu najavu kupovine 100 odsto akcija preduzeća VGN NET, LIKA, PP. PRKDS-IMPULS u ime I.R. – B.I. i Herc International.

AKK je saopštila da je na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije donela odluku o izricanju sankcije preduzeću MTS d.o.o. Filijala na Kosovu administrativnu kaznu u iznosu od 1.563.959,26 evra.

U odluci su naveli da se novčana kazna mora uplatiti na bankovni račun kosovskog budžeta.

AKK je otvorila dva procesa protiv MTS-a.

Prvi slučaj za koji je izrekao novčanu kaznu, odnosio se na kupovinu bez obaveštavanja Uprave za zaštitu konkurencije četiri mala operatera koji takođe nude integrisani internet i usluge kablovske televizije.

Drugi postupak ima veze s namerom za kupovinu operatera „Net plus“ iz Gračanice sa preko 30 odsto tržišta u toj opštini.

MTS je sestrinska kompanija državnog telekomunikacionog operatera Srbije „Telekom Srbija“, osnovana 2015. godine na osnovu Briselskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigli u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari