"Dobar domaćin ne prodaje svoju imovinu": Da li je počela privatizacija Laste prodajom akcija na berzi? 1Foto: Shutterstock/Alex Linch

Juče je na berzi prodat veliki deo akcija saobraćajnog preduzeća Lasta po ceni od 560 dinara po akciji, a još uvek se spekuliše ko je iz vlasničke strukture prodao svoj deo kolača i šta će to značiti za radnike ove kompanije.

Prema podacima sa Beogradske berze, prodato je 264.116 akcija ove kompanije, za ukupno više od 145 miliona dinara.

Struktura vlasništva u kompaniji Lasta je takva da najviše akcija ima Akcionarski fond, koji poseduje 29,72 odsto, zatim država, odnosno Republika Srbija sa 13,79 odsto, a na trećem mestu je Grad Beograd sa 11,48 odsto akcija.

U akcijama, Akcionarski fond poseduje 683.134 akcija, zatim Republika Srbija 316.915, a Grad Beograd ima 264.018 akcija, prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti (CRHoV).

Nakon njih sledi PIO fond sa 181.321 akcija, pa onda PIO fond Republike Srpske sa 136.363 akcija. Nakon njih među većim vlasnicima akcija ove kompanije, pre ove transakcije bio je i zbirni račun u Ersti banci, zatim Nacionalna služba za zapošljavanje, Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RFZO), Skupština opštine Smederevo, kao i Opština Stara Pazova.

Akcionarski fond pojedinačno poseduje najviše akcija ove kompanije, ali u zbiru, državne institucije ipak poseduju veći broj akcija.

"Dobar domaćin ne prodaje svoju imovinu": Da li je počela privatizacija Laste prodajom akcija na berzi? 2
Foto: Marko Dragoslavić /Fonet

Prema ovim informacijama, broj prodatih akcija najviše odgovara broju akcija koji ima Grad Beograd, pa se u javnosti spekuliše da je upravo Beograd prodao svoj udeo u ovoj kompaniji.

Predsednik Sinikata Sloga u SP „Lasta“ Miladin Lazić za Danas kaže da, prema nezvaničnim informacijama koje ima, Grad Beograd jeste prodao svoje akcije.

„Ako je Grad Beograd prodao svoj deo akcija onda je jasno da je to puštanje niz vodu i Laste i zaposlenih, bar ja to tako vidim, a voleo bih da nisam u pravu“, navodi on.

Lazić smatra da je čudno što se sada prodaje nešto, što bi trebalo da nam donosi dobit.

„Lasta je moja firma, radim u njoj već 22 godine, ne bih voleo da sam u pravu, ali sve ukazuje na to“, poručuje on.

Lazić dodaje da radnici slute najgore, jer imaju malo informacija.

„Ne znamo šta je pozadina ni zašto su akcije prodate. Iskreno smo zabrinuti, jer znamo da dobar domaćin ne prodaje svoju imovinu, može samo da kupuje“, naglašava on.

Glavni broker „Momenetum sekjuritiza“ Nenad Gujaničić za Danas kaže da je pitanje privatizacije Laste, odnosno izlaska države iz vlasništva, veoma dugo na dnevnom redu.

„Svakako se u jednom momentu privatizacija mora privesti kraju. Ova kompanija godinama gomila velike dugove i gubitke pa je sa aspekta budućnosti preduzeća poželjno da se ovaj postupak što je moguće brže sprovede“, navodi on.

S obzirom da je Lasta akcionarsko društvo, kako kaže Gujaničić, neki budući vlasnik kontrolnog paketa akcija svakako ne preuzima nikakve obaveze ulaskom u firmu, kao što je to slučaj prilikom tenderskih prodaja.

„Međutim, racionalna je pretpostavka da će biti zainteresovan za njeno što uspešnije poslovanje“, navodi on.

To će, kako dodaje, neminovno značiti veliko poslovno i finansijsko restrukturiranje ove kompanije.

Iz Udruženja vozača „Lasta Beograd“ za Danas nisu mogli da komentarišu ovu situaciju, jer su, kako kažu, strogo zabranjene izjave za medije od strane zaposlenih.

Oni su, međutim, naveli da niko od zaposlenih ne zna ko je kupio akcije Grada Beograda i dodali da i njih sve to zanima.

Iz ovog udruženja su ukazali da se sve radi u tajnosti i da ništa nije transparentno.

„Firma propada svakim danom, sve više polazaka se otkazuje, a nova vozila nisu ni u planovima“, poručuju oni.

Da li je preduzeće Lasta konačno stiglo na red za privatizaciju?

Prema podacima sa sajta Ministarstva privrede, trenutno u Srbiji 56 preduzeća čeka postupak privatizacije.

Od toga je samo jedno preduzeće sa javnim pozivom koji je u toku, dok je ostalih 55 preduzeća u postupku analize i pripreme javnog poziva, među kojima je i „Lasta“.

Među tim preduzećima, za njih 15 je navedeno da je moguća objava javnog poziva u toku 2024. godine. Takođe, među tih 15 ponovo se nalazi i kompanija „Lasta“, koja ima i broji i najviše zaposlenih i to 2.015 njih.

O privatizaciji preduzeća „Lasta“ se govori već mnogo godina unazad. Međutim, prema dostupnim informacijama na sajtu ovog Ministarstva, poslednji put država je pokušala da proda „Lastu“ u decembru 2008. godine, ali je tada jedina ponuda na tenderu proglašena nepotpunom.

Podsećamo, i bivši ministar privrede Rade Basta 2022. godine obišao je ovo preduzeće.

On je tada predstavio plan za ubrzanje procesa privatizacije preostalih preduzeća.

Basta je ocenio da privatizacija u Srbiju traje jako dugo i dodao da će uložiti napor da se pronađe rešenje za preduzeća koja su ostala u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede.

„Lasta je veliki potencijal za budućeg investitora i ulagače. Sa dugom tradicijom od 75 godina, Lasta je brend koja ima dobre kadrove i važno je da zajedno nađemo poslovni model i sačuvamo radna mesta“, poručio je on tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari